Вести

1.600 ПОТПИСА ЗА ВРАЋАЊЕ ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТА У ДИМИТРОВГРАД

Повереништво СНС-а у Димитровграду је од 10. до 18 октобра организовало акцију под називом "Да вратимо лекаре специјалисте“. Наиме, неразумном и себичном одлуком Општинског већа укинута су средства којима су финансирани доласци лекара специјалиста - хирурга и офтамолога у Дом здравља Димитровград. СНС је на становишту да је неодговорна општинска власт оваквом одлуком направила велики проблем свим грађанима а пре свега старијој популацији која чини огромну већину у Димитровграду. Због тога су димитровградски напредњаци одлучили да покрену акцију у виду грађанске иницијативе са жељом да врате лекаре специјалисте у Дом здравља и да здравствену заштиту учине доступну свим грађанима. Да би то било могуће, било је неопходно прикупити најмање 500 потписа како би иницијатива била предата Скупштини општине на разматрање.

Акција је замишљена и реализована као својеврсна миникампања и трајала је неколико дана. Првог дана кампање, у четвртак, 10. октобра, одржана је конференција за новинаре у просторијама странке на којој су говорили повереник Владица Димитров и чланови савета за здравство. Сат времена након конференције оджана је трибина у сали локалне скупштине. На трибини је било присутно седамдесетак чланова странке а присутнима су се обратили повереник Владица Димитров и подпредседници у повереништву. Скуп су поздравили и дали су подршку целој акцији координатори Данијел Туцаковић и Ненад Петковић као и представници СНС-а из Пирота Александар Ћирић, Радмило Костић и Димитрије Видановић. Конференција за новинаре и трибина су представљале припрему за следеће етапе ове миникампање - штанд и кампању "од врата до врата".

У петак, 11. октобра, омладинци СНС-а су искористили пијачни дан и организовали су штанд на градској пијаци. Штанд је био постављен од 9 до 12 часова а свесрдним залагањем ових младих људи прикупљено је безмало петсто потписа. Законски минимум за предају грађанске иницијативе био је испуњен већ након непуна три сата проведених у сакупљању потписа подршке грађана

Након пробијања леда на градској пијаци повереници и страначки активисти су почели кампању "од врата до врата", која је трајала од 12. до 14. октобра. За три дана проведених на терену прикупњено је преко 1.100 потписа. Циљ је био остварен! Брзом, муњевитом и добро организованом акцијом за четири дана је прикупњено преко 1.600 потписа. Три пута више од законског минимума и два и по пута више од броја који  је планирало повереништво.

На крају, остало је само да се потписи грађана предају председнику локалног парламента. То је учињено у петак, 18. октобра, а потписе су од просторија странке до зграде општине донели чланови повереништва. Самом чину предаје потписа су присуствовали осим чланова странке и представници локалних и регионалних медија.

Сада су локални политички моћници на потезу. Законска обавеза је да се скупштина у року од 60 дана изјасни о овој иницијативи. Напредњаци у Димитровграду се надају да ће се неодговорна владајућа већина дозвати памети и да ће омогућити људима у овој малој и сиромашној општини могу да користе услуге лекара специјалиста.