Вести

Бабић: СНС има пет услова за будуће коалиционе партнере

Будући коалициони партнери Српске напредне странке треба да испуне пет услова - ексклузивно открива у интервјуу за Данасову „Изборну грозницу“ члан Председништва СНС Зоран Бабић. Реч је о прихватању политике СНС, снажних реформи и изградње стабилног друштва, још јаче борбе против корупције и криминала, убрзању у европским интеграцијама, посвећености послу и јачању инвестиционог амбијента који ће запослити људе у Србији. На питање да ли је председник СПС и актуелни премијер Ивица Дачић прокоцкао своју шансу, Бабић је одговорио да ће „будући премијер Александар Вучић, изабран вољом грађана а не тајкуна, показати каквог председника Владе је Србија дуго чекала и каквог заслужује“.

* Може ли СПС, чији функционери тврде да су за реформе, али не оне које ће да „поједу људе“, да испуни ваших пет услова?

- Политике које су спроводиле владе до 2012. године су јеле и људе и радна места, а храниле тајкуне и политичаре. Реформске мере које ми предлажемо запослиће људе, а појести тајкуне и њихове политичаре.

* Зашто СНС у кампањи критикује само СПС и ДС? Да ли то значи да њих сматрате највећим ривалима, или су то једине странке које неће ући у нову владу? 

- СНС у кампањи промовише политику будућности, снажнијих реформи и изградњу стабилног европског друштва. Уколико се неко не залаже за ове вредности и сматра да је то критика, онда то више говори о њима него о СНС. Једини ривали који желе да нас зауставе и врате наше друштво назад су тајкуни и тајкунски политичари. СНС прави коалицију са грађанима Србије.

* Када СНС поручује да „ко није за Вучића, он је за владавину тајкуна“, шта заправо мислите?

- Све странке које су у прошлости дозволиле или подржавале или учествовале у тајкунским приватизацијама су тајкунске. То грађани најбоље знају. Странка чији председник Драган Ђилас за време градоначелниковања приходује 39 милијарди динара - шта је друго него тајкунска странка? Странка која добије кредит код РБВ а не гарантује ничим, па то прекопирају сви тајкуни који на крају и униште ту банку, ништа је друго до тајкунска странка. Много је таквих примера.

* Стално говорите о контраудару тајкуна. Је ли заиста Мишковић толико моћан да може да окупи многе партије под једном заставу и остави СНС у опозицији? 

- Зар ви мислите да Мишковић и тајкуни, који су без чарапе на глави и оружја, улазили у државне банке и из њих износили десетине и стотине милиона евра, уз наравно политички кишобран и подршку, нису толико моћни? Зар мислите да они тај опљачкани новац неће уложити против Вучића и СНС, која гради друштво у којем ће они који су се огрешили о закон завршити у затвору, а не као поштовани чланови заједнице? Зар мислите да Мирослав Мишковић, којег ДС промовише у премијера, неће радити на томе да Србију врати у тајкунско-политичко-криминални брлог?

* Опозиција тврди да ће се борба против тајкуна завршити само с власником Делта холдинга.

- То нам говоре ДС и Драган Шутановац, као још један у плејади прескупих а добро обучених адвоката Мирослава Мишковића. Непоштовање закона и криминал се у Србије не исплате. Без обзира ко колико моћан био, колико новца имао или члан било које странке био, ако се огрешио о закон, одговараће. И тачка. Нулта толеранција за криминал и корупцију. Као што су завршене истраге за 24 спорне приватизације, као што је Александар Вучић обећао, истражићемо и све остале приватизације које су уништиле српску привреду.

* А због чега се Србија за последњих 45 дана задужила за више од 450 милиона евра? 

- Да би вратили кредите којима су нас задужили Драган Ђилас и ДС, да би рефинансирали кредите које је бивши режим узео под крајње неповољним условима и, што је најгоре, не виде се ефекти, не види се шта су то Драган Ђилас и ДС урадили од тог новца за грађане Србије.

* Да ли је истина да је у буџет стављен кредит из Емирата, за који немамо ниједан документ?

- Да ли то питају исте оне демократе које зарад доласка на власт призивају окршаје, крв и рушење у Србији? Да ли то питају исте оне демократе које призивају украјински сценарио и арапско пролеће у Србији, само да би се они и тајкуни вратили на власт? Да ли то питају исте оне демократе и исти онај Драган Ђилас који је Београђане задужио за милијарду евра?

* Тај исти Драган Ђилас тврди да у Србији влада цензура и да се већином медија управља из једног центра.

- А зар је могуће да такве тврдње износи човек који се свакодневно појављује на свим телевизијама са националном фреквенцијом на којима искључиво сеје мржњу против Александра Вучића и СНС. Истинска цензура је постојала у време владавине ДС, када је медијима у Србији, уценама, управљао баш тај исти Драган Ђилас преко једне од својих фирми Дајрект медија. Истина никада не може бити негативна. СНС не наручује и не броји текстове у новинама.

Извор: "Данас"