Вести

Михајловић: Јеремићу дајем орден за глад за функцијом

Саши Јанковићу бих одала признање за челични стомак јер је после свега пристао да га подржи ДС. Вучић има велику подршку народа, а да ли ће то бити довољно за победу у првoм кругу, видећемо.

 

Потпредседница Владе, министарка саобраћаја и чланица Председништва СНС Зорана  Михајловић у интервјуу за Курир каже да би премијер Александар Вучић требало да  победи на изборима јер је кандидат народа, али и да би његовом противкандидату Вуку Јеремићу дала орден за неутољиву глад за функцијом.

Иако је раније критиковала СПС, изгледа да јој је предизборна кампања отупела  оштрицу, те за лидера СПС Ивицу Дачића сада има сијасет похвала - да је мудар и  лукав политичар, али и духовит и шармантан.

 

* Председничка кампања је у пуном јеку. Какве су ваше прогнозе, хоће ли се све решити у првом кругу или ћемо на Ускрс ићи нагласање?

- Очекујем убедљиву победу Александра Вучића, и то на основу онога што видим  широм Србије. А видим да Вучић није само кандидат наше коалиције већ је кандидат народа. И та подршка народа даје наду да ћемо 2. априла освојити убедљиву победу. Да ли ће то бити довољно за победу у првом кругу, не знам, зато што су се сви противкандидати, њих десетак, ујединили искључиво против Вучића.

 

* Уколико буде другог круга, велике су шансе, по неким истраживањима, да се ту нађе и Шешељ. С њим сте опет ових дана на ратној нози, а наговестио је да би СНС и СРС могли да сарађују. Можете ли да замислите дабудете и даље члан странке којој је Шешељ партнер?

- Војислав Шешељ никад више неће одлучивати о било чему у Србији. Човек који је спреман да сакупља политичке поене и на гробу свог, како га зове, пријатеља Слободана Милошевића, не разуме ни живот, ни будућност. Наша политика је ЕУ, његова је супротна. Наша политика је политика стабилности и мира, његова је ратна. Ништа лично немам против тог човека и поред небројених увреда које ми је упутио, али и те како имам против његове политике, која је многе мајке у Србији и читавом региону завила у црно. Политикa која је нашој земљи донела беду, сукобе, изолацију, празне рафове, гориво у пластичним флашама. Шешељево време је прошло, време му је да вежба шах. У парковима.

 

* Зашто би бирач требало да 2. априла заокружи Вучића, а не неког другог кандидата?

- Зато што он нема проблем да у свој спот стави скандирање „Вучићу, педеру" и тако запуши уста свим тим „навијачима". Зато што се Вучић не удвара другима, него је захтеван и одлучан. Зато што не подилази ни грађанима, ни пријатељима, ни противницима. Зато што говори искрено, ма колико то било тешко. Зато што на исти начин брани Србију и у ЕУ, и у Русији, и у САД. Зато што је Вучић Србији вратио понос и самопоштовање и што јој враћа сигурност и осмех на лице. Могу још овако, али мислим да је и ово више него довољно зашто гласати за Вучића.

 

* Како вам се чини Јеремиће в потез да уђе у трку за председника Србије?

- Из кампање Вука Јеремића, некада националисте и борца за Косово, једино сам  запамтила да се противи изградњи аутопута од Ниша, преко Мердара до Приштине. За разлику од њега, мислим да су Срби са Косова заслужили добар пут који ће их  повезати с Београдом. Да ће Срби са Косова имати више користи од овог пута него

од Јеремићевог бусања у груди патриотске и повика „Косово је срце Србије". Јеремић каже да неће пут до Приштине, већ аутопутеве кроз Шумадију. А ми летос пустили у саобраћај ауто пут који пролази близу његовог села.

 

* Да ли и вама смета што Саша Јанковић шета пса? Ево га и у предизборном споту.

- Не смета ми Јанковићева дога аргентино, јер и ја имам куцу расе шиба ину. Али ми смета кад на свом првом митингу злоупотреби трагедију једног детета за своју кампању. То се не ради.

 

* Има ли нешто за шта бисте противкандидатима, Јеремићу и Јанковићу конкретно,  могли да одате признање?

- Има. Јеремићу бих дала орден за неутољиву глад за функцијом, а Саши Јанковићу признање за челични стомак јер је после свега пристао да га подржи ДС.

 

* Имате ли кнедлу у грлу када критикујете Сашу Јанковића због плате од 400.000, а политички противници вас подсећају на астрономску плату Јоргованке Табаковић у НБС?

- Јанковића никада нисам критиковала због плате јер зараду заштитника грађана одређује закон, али сам га критиковала јер је месецима злоупотребљавао ову институцију за своју политичку кампању иако му је то закон забрањивао. Закон мора да важи за све, па и за Сашу Јанковића.

 

* Томислав Николић је испао из трке за председничке изборе, кандидат је ипак Вучић, за шта сте све време и навијали. Јесте ли бар мало ликовали?

- Нема ликовања, већ здраве логике, коју многи у прво време нису разумели и због чега сам трпела нападе. Логика ми је говорила да Вучић мора да се кандидује јер сви остали нису желели само победу већ да поразе Вучића. Господо, тражили сте Вучића, ево га! Друго, само Вучић може да буде заједнички кандидат коалиције. И на крају је најлогичније да Вучића подржи и председник Томислав Николић.

 

* Вучић је у интервјуу Куриру рекао да се не слаже са вама кад критикујете Николића. Откуд толики анимозитет између вас двоје?

- Никада ниједну тешку и увредљиву реч нисам рекла о председнику Николићу, али јесам изразила своје неслагање с његовим поступком када је после одлуке Председништва СНС и преко медија најавио да ће се кандидовати. Увек сам искрено говорила о његовим заслугама у оснивању СНС и победи 2012, али не кријем да је било ситуација када смо имали различита мишљења, као што било у случају са Законом о озакоњењу.

 

* Можете ли да замислите да вам Николић буде председник Владе? Да ли би сте у тој влади остали?

- Новог премијера бираћемо после избора. Уверена сам да ће нови председник Србије, а то ће бити Александар Вучић, мандат за састав нове владе поверити најбољем кандидату.

 

* Из Председништва су вам спочитавали да себи дајете превише на важности и да изигравате премијера кад год Вучић није у земљи. Колико вас погађају такве опаске и да ли бринете да понекад заиста остављате утисак да сте соло играч у Вучићевом тиму?

- Када би мој саветник на ТВ говорио о председнику Србије оно што саветница председника говори о мени, одмах би добио отказ! Тако ја видим политику. И када доводите у питање мој тимски рад, онда треба да знате да поред свог посла водим групу за реконструкцију здравствених центара, да помажем у обнови Музеја савремене уметности, водим министарску групу за Дуинг бизнис, за стране инвеститоре, за раст БДП и у свим тим радним групама најмање је пет министара.

 

* Утисак је и да прижељкујете премијерску фотељу. Јесте ли спремни за такав залогај?

- Прво су ме прогласили за кандидата за председника, сад сам кандидат за премијера, сутра кандидат за ко зна шта. Неколико пута сам поновила да не видим себе на месту премијера. Од функције ми је важније да завршим најважније пројекте у Србији, од аутопутева, путева, пруга, фабрика вода, социјалних станова. Најважније ми је да завршим Коридор 10 јер је то најзначајнији инфраструктурни пројекат који мења слику Србије и са којим ћемо се учврстити као транспортни и саобраћајни центар овог дела Европе.

 

* Постоје наговештаји да су и Небојша Стефановић, Ана Брнабић, Душан Вујовић и Никола Селаковић заинтересовани за премијерску фотељу. Ко би по вама био најбоље решење?

- Причати данас о томе ко ће бити нови премијер није ништа друго него причати о клађењу, а у животу нисам ушла у кладионицу, нити знам да попуним тикет. Од новог премијера очекујем рад, посвећеност, добру организацију, бригу о државним финансијама и безбедности грађана и, наравно, правду са све.

 

* Ко ће водити СНС после Вучића? Мислите ли да би сте били добар страначки лидер?

- СНС је највећа странка у Србији и ко год да је води неће му бити нимало лако.

 

* И Дачић је у последње време гласнији него иначе. Видите ли њега на месту премијера?

- Дачић је мудар и лукав политичар и своју мудрост показао је и подршком Александру Вучићу.

 

* Да ли би био политички рулет да СНС препусти место премијера некој другој странци?

- Пракса показује да се није добро показало решење да странка с највећом подршком код грађана нема и најодговорније позиције у држави. Али свакако ћемо о новом премијеру после председничких избора разговарати и са нашим коалиционим партнерима.

 

* Бранко Ружић је спустио лопту, нема више критика на рачун СНС. Како је СНС успео да укроти јогунастог Ружића, да ли министарском фотељом?

- Мислим да највећу заслугу за тренутно коректан однос СПС према нашој странци свакако има Ивица Дачић, али и наш заједнички кандидат за председника, Александар Вучић. Видећемо како ће се ствари одвијати после избора.

 

* Да ли вам је нелагодно што седите у влади која је увела акцизу за струју и тиме послала поруку грађанима да је и струја, као основна потрепштина, заправо луксуз који мора да се додатно опорезује?

- Није ми нелагодно што седим у влади која води земљу у којој је цена струје данас за 50 одсто јефтинија него у Црној Гори или за 30 одсто нижа него у Македонији.

 

* Шта мислите, зашто би Дачић више волео да се заглави у лифту са Кетрин Ештон него са вама?

- Зато што је духовит и шармантан.

 

 

За аеродром се јавило 27 фирми

 

* Колико се фирми јавило на конкурс за концесију за Аеродром „Никола Тесла", који је завршен у петак?

- Укупно 27 компанија из читавог света се јавило. Рок је био до петка, а све пријаве смо проверавали до недеље по подне. Међу пријављенима су светски признате компаније из Немачке, Француске, Кине, Русије, Турске, Швајцарске, али и из Индије и Кореје. Овако велико интересовање је најбољи доказ да ће Аеродром „Никола Тесла" сигурно задржати водеће место у овом делу Европе.  Очекујем да ћемо у оваквој конкуренцији добити одличне услове за Србију и Влади Србије неће бити лако да изабере најбољег понуђача.

 

 

О интеграцијама: Где престаје Европа, ту почиње национализам

 

* Један сте од највећих заговорника Европе у Србији, али се чини да нас ЕУ сваким даном све мање жели. Имате ли осећај да се европска идеја у Србији полако гаси?

- Због кризе у Македонији, Босни, Црној Гори, напетости на Косову, читав западни Балкан је у опасности, и то је недавно јако добро видела висока представница ЕУ Федерика Могерини. Њена оцена да „Балкан лако може да постане шаховска табла за закулисне игре великих сила" сасвим је тачна, али је она стигла са великим закашњењем, јер је Балкан постао играчка у рукама великих,управо због нејасног става ЕУ према овом региону. Ствари су отишле далеко и лепе речи европских званичника о европској перспективи наших земаља не играју више. Траже се дела, конкретна. Дошли смо до преломне тачке: или ће земље западног Балкана брзо и ефикасно постати чланице ЕУ, или ће ЕУ да изгуби овај простор. А тамо где престаје Европа, ту почиње национализам.

 

 

 

Извор: Курир