Вести

Михајловић: Руси не одлучују да ли ћу ја бити министар

Наш програм је барјак под којим ће се окупити сви они који Србију виде као развијену и модерну земљу, а не сиромашну тајкунску колонију у којој само шачица одабраних може добро да живи. У кампањи сам се уверила да су и грађани, колико год лоше живели, свесни да су суштинске промене неопходне. Поручујем им да нам је у недељу потребан сваки глас како би њихову жељу за бољим животом могли да преточимо у дело и осујетимо непринципијелне коалиције наших политичких противника и тајкуна, које спаја заједничка жеља да њима буде што боље, а свим осталим грађанима Србије горе, рекла је у интервјуу за Наше новине потпредседница СНС-а Зорана Михајловић.

» Да ли ћете и у случају апсолутне већине тражити партнере да осујетите те непринципијелне коалиције тајкуна и политичких странака?

- Влада ће бити формирана на основу консензуса да су Србији потребне снажне реформе у области привреде, државне управе и стварања што бољег амбијента за инвестиције. Ко хоће с нама да корача у том правцу, добро дошао је. Не требају нам они који ради задовољења сопствене жеље за влашћу призивају украјински и било који други насилни сценарио, иако имају прилику да снагу покажу на изборима.

» То је алузија на ДС и Драгана Ђиласа, кога је и Александар Вучић апострофирао као неприхватљивог партнера јер у спрези са тајкунима призива екстремизам и украјински сценарио. Да није то преоштро?

- Ваше питање крије у себи логичку грешку. Што не питате Ђиласове партијске колеге због чега су давале неодмерене изјаве у којима су у Србији призивале крваве сцене са улица Кијева, већ замерате Вучићу, који је само упозорио да су такве изјаве неприхватљиве. Ради се о очигледној замени теза.

» Не замерам Вучићу већ питам, а вама многи замерају што заборављате и улогу Бориса Тадића у превођењу тајкуна у статус успешних бизнисмена јер је управо њему на вечери са америчким потпредседником Бајденом друштво правио Мишковић.

- Не видим велику разлику између ДС - А и ДС - Б, између Ђиласове или Тадићеве странке. Борис Тадић је у два мандата био председник Србије. Иако му то није било у опису радног места, сва власт је била у његовим рукама. Сигурно је да због тога и он сноси велики део одговорности што су тајкуни за време власти њега и ДС-а од Србије направили своју приватну државу, где су само њихови бизниси цветали, а све друго пропадало.

» Шта је са СПС-ом, да ли је Дачић прихватљив за нову владу или је прокоцкао своју шансу, као што сте ви рекли?

- Моја теза је била да је ова влада, у којој је господин Дачић тренутно технички премијер, пропустила шансу да позитивну атмосферу после споразума у Бриселу и почетка преговора са ЕУ искористи за пробој у области економије. Са реформисањем „Србијагаса“, рецимо, годину дана се није макло са мртве тачке и тако се даље не може.

» А да ли се може очекивати да ћете га пустити низ воду јер му нисте заборавили то што је изиграо договор са Вучићем око градоначелника Београда.

- За нас је важна будућност, а не прошлост и зато нам је на челу владе потребан човек који није колебљив и неодлучан, човек коме је једини параметер политичког деловања интерес народа, а не његов рејтинг, човек који има енергију и храбрости да реформске промене изнесе. Тај човек је Александар Вучић јер он то може најбоље да изнесе.

» Лидер ваше странке је недавно обелоданио да сте ви и Синиша Мали главни кандидати за градоначелника. Прави ли он то вама одступницу овом функцијом ако се Руси буду опирали да поново будете министар енергетике?

- Председник СНС-а је већ одговорио на то питање кад је говорећи о реформисању „Србијагаса“ рекао да се нико из Русије и Брисела неће мешати у унутрашње ствари Србије. Што се мене тиче, ја ћу увек заступати интересе Србије као и до сада, без обзира на интересе различитих лобија и медијских спекулација које из таквих кругова могу потећи. Што се кандидата за градоначелника тиче, Београд не може да води један човек јер нам не треба култ личности. Потребан је тим вредних и квалитетних људи, а један ће бити на челу тог тима у својству градоначелника.

» Милан Беко је у шали на Копаонику рекао да он није кандидат за затвор ове године, већ да је то Војин Лазаревић. Шта је са пријавама које је Министарство енергетике поднело против Лазаревића и Хамовића?

- Изненадила сам се да Војин Лазаревић може да буде говорник на оваквом скупу. Надам се да ће кривична пријава против бивших директора ЕПС-а Љубомира Герића и Владимира Ђорђевића, као и компанија Хамовића и Лазаревића и њих лично, која је упућена тужилаштву, бити процесуирана јер нису проблем други или педесети милион који су стекли, већ како су зарадили први, који је српску енергетику уназадио. Због тога је неморално да Лазаревића видите како амбасадорима, економистима, професорима и целој Србије објашњава како треба да послује ЕПС.

» Шта је са „Јужним током“? Да ли је тај пројекат угрожен?

- „Јужни ток“ није угрожен, штавише, Србија је много даље отишла у његовој реализацији од других земаља. Државна гаранција за предузеће „Соутх Стреам Сербиа“ била је у буџету за 2013. годину, али није реализована, а из буџета за 2014. повучена је на захтев Министарства финансија. Да је спроведено финансијско реструктурирање „Србијагаса“, државне гаранције не би ни биле потребне јер би „Србијагас“ био профитабилан и кредибилан партнер „Гаспрому“. Проблеми везани за финансирање „Јужног тога“ биће решени у дијалогу државних институција Србије и руских партнера. Да је план који смо предложили још пре годину дана усвојен, данас би финансијско реструктурирање „Србијагаса“ било завршено и ове године бисмо могли да рачунамо на профит од око 120 милиона евра, а не губитак од милијарду евра.

 

Извор: "Наше новине"