Вести

Недимовић: Вучић ће победити у првом кругу, нисам за премијера

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је да ће Српска напредна странка, на председничким изборима са Александром Вучићем као кандидатом, победити у првом кругу.

"Сигурни смо да ће Вучић своје противнике оставити далеко иза себе", рекао је Недимовић и додао да је председништво странке одлучило да Вучић буде кандидат јер само он може да победи у првом кругу.

 

Упитан да прокоментарише да ли је мало чудан поступак да се због победе у првом кругу највећи адут повлачи са функције где је сва власт, на протоколарну, Недимовић је казао да је "сасвим извесно да се најбољи од нас кандидује".

 

"То што сад неко жели ту функцију да девалвира је непримерено, јер ако је неважна зашто сви трче ту трку", упитао је он.

 

Говорећи о могућности да он "седне у премијерску фотељу", актуелни министар пољопривреде је рекао да њега у овом тренутку интересује само Министарство пољопривреде и процеси које је започео.

 

"Те друге приче ме не дотичу у овом тренутку, нити сам у било којој форми заинтересован за то место. Има довољно кандидата за премијера који су бољи и искуснији од мене. Ја сам мали миш у целој причи", рекао је Недимовић.

 

 

Код приватизације ПКБ-а није само цена доминантна

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је да приликом продаје ПКБ-а неће само цена бити доминантан фактор, већ и друге компоненте, попут очувања сточног фонда.

 

Према његовим речима, најбитније око приватизације ПКБ-а је да се побољшају технолошки процес и развој и прави већа додатна вредност, јер ПКБ не даје добре резултате.

 

"Процес води Министарство привреде, а наше Министарство ће инсистирати на очувању сточног фонда, бринути о капацитету и статусу највећег произвођача млека у Србији. Важно је и да се задржи што већи број запослених", рекао је Недимовић и додао да би једна од уговорних обавеза морала да буде и задржавање основне производње, нарочито у делу сточарства.

 

Упитан да ли је оглас за закуп земљишта прављен према компанији Тенис и другим великим фирмама, Недимовић је то негирао и истакао да је суштина те приче да се развије прерађивачка индустрија које последњих 15 година готово да није било.

 

"Моји сарадници ових дана имају мноштво пољопривредних газдинстава која желе да пређу у статус правних лица и да раде прерађивачку индустрију да би дошли до земљишта. Од 30 заинтересованих, 28 је из Србије", рекао је Недимовић.

 

Он је додао и да Министарство планира да од јуна укине обавезну вакцинацију против свињске куге и почне процес мониторинга са ЕУ, који би требало да траје две до три године, како би се они уверили да је нестала опасност од те болести и да би Србија након тога добила дозволу да продаје свеже месо и на тржишту ЕУ.

 

Говорећи о року за уклањање препрека за коришћење 175 милиона евра из ИПАРД фондова, министар пољопривреде је казао да су отклоњена четири лимитирајућа фактора, а да је нађена чак и зграда у којој ће бити смештена управа.

 

"Ми ћемо Европску комисију позвати у априлу, а да ли ће они доћи у мају или јуну видећемо. Нама је идеја да у септембру или октобру имамо прве позиве за та средства", рекао је Недимовић.

 

Упитан о законској процедури око промета ГМО, као и да ли је то услов за чланство у ЕУ и Светској трговинској организацији, Недимовић је казао да ће држава о томе донети одлуку након стручног мишљења.

 

Према његовим речима, формираће се Савет за безбедност хране, који ће дати смернице шта ГМО носи позитивно, а шта негативно и каква перцепција Србије треба да буде.

 

"То је део науке и ја о томе не желим да се изјашњавам", закључио је Недимовић и нагласио да треба да се зна да се не тражи производња усева, већ трговина.

 

 

извор: Танјуг