Вести

Вучић: Да бисмо и убудуће могли да остварујемо економске успехе, од пресудног је значаја да сачувамо

У Суботици је данас отворен нови погон компаније за производњу делова за аутоиндустрију Континентал, у којој ће бити запослено више од 500 нових радника.

Премијер Александар Вучић, који је пре отварања разговарао са представницима руководства фабрике, истакао је да је и ова фабрика доказ да влада испуни све оно што договоримо са инвеститорима, а на добробит грађана Србије и позвао их да наставе улагања у Србију.

Он је истакао да ће на месту где је нови погон за 500 нових радника некада било блато и каљуга и да су многи "вртели главом" када је било речено да ће да никне фабрика, а она је никла након девет месеци.

Како је рекао, Влада Србије и грађани су помогли да се ова инвестиција оствари и назначио да је влада дала око три милиона евра, а инвеститор, Континентал, 14,5 милиона евра.

Вучић је навео да ће у фабрици посао наћи и грађани из других општина, а не само Суботице, у којој је све мање оних који желе посао, а немају га.

То није лоше, рекао је Вучић и истакао да је поносан на наше раднике.

Наводећи да је са руководством компаније било речи и о наредним потезима, Вучић је пренео да им је рекао да "батале" улагања у Румунији и дођу у Нови Сад, јер ће у Србији добити боље услове него било где.

"Шта год да понуде било где, баталите то тамо, долазите овамо у Нови Сад, Нови Сад то чека. И сад кад сам то изговорио, нема игре, ми ћемо да понудимо најбоље услове", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да влада улаже у Суботицу, наводећи да се од деведесете године, кад су кренули радови на "ипсилон" краку, улази у озбиљну фазу и да је уложено 300 милиона из буџета, а да је влада спремна да уложи још више.

Наводи да у индустријску зону у Суботици, која је међу највећим радним зонама у Србији, годишње уђе 15.000 камиона и да је важно да они не пролазе кроз град, те да је зато "ипсилон" крак веома значајан.

Он је рекао и да је захвалан својим саветницима из Немачке, као и немачкој амбасади, те истакао да је Србија разумела своје задатке и да је спремна да их испуни.              

Наводећи да је поузданост квалитет договора које Немци имају са српском владом, Вучић је рекао да је поносан што у немачким фирмама у Србији ради 33.000 људи, те да верује да ће их за две године бити и 50.000.

Уз опаску да су Немци најпоузданији инвеститори, Вучић је окупљенима на отварању фабрике рекао и да је за Србе "мечка најбоља".

"Док радите за Мерцедес и овде народ има посла и добро ће да ради, а на нама је да проширите посао у Србији. Добродошли сте у Србију", поручио је Вучић.

Он је руководству у погону у Суботици поручио и да повећају плате радницима.

Континентал новим погоном повећава капацитете за додатних 12.000 квадратних метара производног и магацинског простора, као и пратеће инфраструктуре.

У Суботици ће се производити цеви и цевни системи за погонски склоп аутомобила на око 20.000 метара квадратних радне површине и са пуном запосленошћу од 1.150 радника која ће бити достигнута у наредним годинама.

Ови делови ће се испоручивати произвођачима аутомобила у Европи.

Фабрика производи и делове за пољопривредне, теретне и индустријске машине.

"Континентал" је 2016. године, са својих пет дивизија, остварио прелиминарни промет од 40,5 милијарди евра и тренутно запошљава више од 220.000 радника у 56 земаља.

На свечаности су били и директор "Цонтинентал Цонтитек" Живко Топаловић, градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и економски аташе у амбасади Немачке Катрин Чигановски.

 

Узнемирујуће вести, али чувамо мир и стабилност

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да стижу узнемирујуће вести са одређених простора бивше Југославије, али да ће Србија учинити све да сачува мир и стабилност, што је од пресудног значаја и за економски напредак.

"Да бисмо и убудуће могли да остварујемо економске успехе, од пресудног је значаја да сачувамо стабилност", рекао је Вучић новинарима у Суботици, након отварања новог погона фабрике "Континентал", упитан да ли Србија може да настави економске реформе уколико је нестабилна политичка ситуација у комшилуку.

Он је приметио да су закључци и изјаве шефице дипломатије Федерике Могерини и министра спољних послова Словачке Мирослав Лајчак на основу њеног утиска после посете Западном Балкану тачни и озбиљни.

Наводећи да добија неке вести са одређених простора бивше Југославије које су узнемирујуће, те да је и јутрос добио такве вести, Вучић је рекао да ће Србија чувати мир.

"Ако то успемо, увек ћу моћи да кажем инвеститорима да дођу у Србију јер неће моћи да нађу бољег инвеститора", навео је Вучић и истакао да је стабилност и чување мира предуслов за све економске успехе.

 

Сви да забораве снове на рачун наших виталних интереса

Никоме нећемо дати да сања снове на рачун наше територије и виталних интереса нашег народа, поручио је данас премијер Александар Вучић упитан да коментарише посету албанског председника Бујара Нишанија југу Србије.

"Ничим нисмо уплашени, отворена смо земља, свако је добродошао, али онај ко буде мислио да може или сме да нарушава интегритет земље, мој одговор је: немојте то да радите и немојте то ни да покушавате", поручио је премијер.

Мислим да смо поступили на мудар и рационалан рачун, додао је Вучић, наводећи да је и албански премијер дочекан као сваки гост.

Поручио је да ми умемо да дочекамо сваког госта, да је тамо и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић, али је и приметио да није лепо што није било српске химне на дочеку.

Како је приметио, Станковић зна протоколе државе Србије, али је и поручио онима који сањају неке друге снове, а не нове фабрике, што су наши снови, да на њих забораве.

"Немојте то ни да покушавате, а ја им желим да се лепо проведу", поручио је премијер.

 

Са новим шефом Делегације ЕУ очекујем отворен однос

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује нормалан и отворен однос са будућим шефом Делегације Европске уније у Србији, који ће на тој функцији наследити Мајкла Девенпорта, и поручио да ће Србија свакако наставити свој европски пут.

"Ма колико да нам је тешко када чујемо одређене оцене из ЕУ, понекад и притиске по питању Косова и Метохије, ми морамо да наставимо на европском путу, јер тиме обезбеђујемо посао и будућност", рекао је премијер.

"Тиме мењамо и себе и на тај начин можемо да будемо део демократског друштва којем желимо да припадамо", нагласио је.

Рекао је и да са Девенпортом није увек био сагласан, али да је то одлика слободног изношења мишљења.

"По важним питањима смо увек били сагласни, по мање важним нисмо", додао је.

"Очекујем добру сарадњу убудуће. Србија је на европском путу и свакако ће наставити тај пут. То је за нас важно и због нових инвестиција, јер без тог пута то не можете да урадите", рекао је Вучић.

 

Хвала Руфу, идемо даље да радимо и напредујемо

Премијер Вучић изјавио је данас да је поносан на оно што смо урадили на економском плану и подсетио да је незапосленост смањена са 25.9 одсто на 13.

Упитан да коментарише оцену шефа Мисије ММФ за Србију Џејмса Руфа да је Србија остварила невероватну трансформацију у претходне две године те да је у томе је највећи успех смањена незапосленост, Вучић је рекао да је поносан на оно што је урађено, али да је свестан да грађани и даље тешко живе и да мора још много тога да се уради.

Верује, додао је, да ће грађани умети да цене оно што је радио као што је немачка канцеларка Ангела Меркел пре неколико дана похвалила оно што је у тој земљи урадио бивши канцелар Герхард Шредер.

Вучић је оценио да су направљени велики резултати, да је уз смањену незапосленост остварен раст од 2,8 одсто, да је дефицит државе 1,4 одсто, а да је земља направила изузетан скок на Светској Дуинг бизнис листи...

"Дакле, то су добре ствари - предстоје нам године и године рада", поручио је и додао да морамо да имамо раст од три и четири одсто, што ће омогућити и бољи живот грађана Србије.

Има оних који нападају ММФ, приметио је Вучић, уз опаску: "ваљда су тако храбрији", додајући да је захвалан ММФ-у на ономе што је урадио и у Србији.