Вести

Вучић: Гласајте за будућност, а не за прошлост

Премијер Србије и председнички кандидат СНС-а, Александар Вучић на Телевизији Пинк у емисији "Интервју" одговарао је на питања гледалаца.

Премијер Вучић је гостујући у вечерашњој емисији на ТВ Пинк рекао да ће кампања бити тешка, да никада није ниподоштавао политичке противнике, а да су утакмице лаке за оне које губе, а да су сваки избори тешки, а још су тежи јер долазе у једном турбулентном времену у целом региону.

- Они су се сви ујединили и можда ћу изгубити, не плашим се да изгубим, али важно је да губите часно, ја остајем овде да се борим за своју земљу, немам проблем са тим, ништа нисам узео, украо, ничега се не плашим, јер сам радио марљиво, вредно и добро то показују и резултати, ММФ каже да смо постигли импресивне резултате - истакао је премијер у емсији Интервју.

Говорећи о изборима, Вучић је навео да је и на парламентарним изборима знао да ће се опозициони кандидати ујединити.

- Тада су ме питали како ће Двери са Радуловићем, како ће овај са оним... У једној ноћи под окриљем страних амбасада су се ујединили. Ту не постоји политички програм – рекао је премијер Србије и додао да су само тројица кандидата поднела своје кандидатуре, а пуштају све оне који би желели да буду кандидати и свако од њих 15 мора да изговори да сам ја крив.

Он је навео и да су само тројица кандидата поднела своје кандидатуре, а пуштају све оне који би желели да буду кандидати и свако од њих 15 мора да изговори да је он крив. Вучић је истакао да је СНС скупила 60.000 потписа за четири сата.

Према његовим речима, њих четворица на састанку са Федериком Могерини ништа добро о Србији нису рекли и сви они су се бавили само својим политичким противником и говорили лоше о својој земљи. Немој да идеш на разговоре да оговараш. Ја се пред Могерини нисам борио ни са једним од досовских кандидата - истакао је Вучић.

Напуштам место које смо остварили, значајном подршком грађана, а које доноси највећу моћ и власт. Мада то место не треба потценити. Да ли сте чули да неко иде са веће власти на мању власт? Како онда, како они тврде, хоћу да узмем сву власт? - питао је Вучић и додао да ће контролисати владу, али да ће јој и помагати када јој је тешко.

Ове године ћемо повећати плате радницима у администрацији. Наставници, учитељи, лекари и медицинске сестре ће имати далеко више него што су имали, истакао је Вучић.

Он је указао да је један од опозиционих кандидата рекао да ће у Србији бити пуцања као у Македонији и да на то ни једна телевизија није одреаговала и поручио да нико неће пуцати на српску децу да би се докопао фотеље.

- Што се тиче Војислава Шешеља, ја не мислим да је то добар избор за Србију, али не мислим да он има тако негативан однос према држави као неки други - оценио је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити председник владе док не победи или не изгуби на изборима и да је ако не победи неће чувати као Бојан Пајтић, истакавши да је то поштено и озбиљно и да се на такав начин треба односити према грађанима.

- Лажну елиту не занимају стварни проблеми, њима је важнија Савамала и рушење три противправне уџерице од убијања деце. Начин на који је то у Савамали изведено је лоше, то је требало урадити по дану и за то ће људи одговарати - нагласио је премијер и додао да је отворено 55 фабрика.

Правили сте приче о паду хеликоптера, али вас убијени гардисти не занимају. То је била несрећа. Како је могуће да је већа афера то што су људи погинули у несрећи од тога да су људи убијени, упитао је премијер Србије.

- Ја се борим за наш народ, а не за лажну елиту која ништа добро није донела - истакао је Вучић.

 

Нико није отказао концерт Владе Георгијева

 

Коме одговара да Србија буде јака? Никоме. Они воле да то буде као у луткарском позоришту. Исток се ту много мање меша, истакао је Вучић, а поводом наводног отказивања концерта Влади Георгијеву премијер је рекао да тај наступ није отказан и да је то део методологије лажи.

- Ко је отказао тај концерт? Па, није нико отказао. Није нико отказао концерт, него је било питање да ли ће да иде у Дом културе, па су га питали хоће ли да плати унапред или процентом од карата, а карте му не иду најбоље... Онда смо, као, забранили да се то одржи у сали, а пустили на тргу. Што смо ми мудра и паметна власт, па радимо против себе. Кога више лажете и обањујете? - рекао је Вучић.

- Лагали су да сам нешто рекао против породиља, а ја сам говорио о људима који су овакви као ја, два метра, сто и нешто кила. Они су такве као ја упоредили са породиљама. И сада говоре како се порађају жене по ходницима. Па, немојте да вређате наше лекаре - додао је Вучић.

 

Премијер одговара на питања грађана

 

Одговарајући на питања грађана која су се односила на кредите за пензионере, он је рекао да од обезбеђења зависи да ли ће кредит бити одобрен изнад одређене старосне границе, оценивши да су камате све повољније.

На питање грађана зашто нису расписани и парламентарни избори уз оцену да је лош скупштински састав, Вучић је рекао да је то била његова одлука јер је Србија изашла из реформи и потребна јој је стабилност, јер Албанци најављују стварање војске Косова.

 

Нећу бити премијер ако изгубим на изборима

 

На питање гледаоца који је рекао да неће гласати за њега да ли ће поднети оставку, лидер СНС је одговорио да је то важно демократско правило и да онај ко изгуби изборе исто вече признаје пораз.

- Воx попули, воља народа, то важно демократско правило и да онај ко изгуби изборе исто вече признаје пораз. То сам урадио на изборима за градоначелника, када је разлика била 0,5 одсто. Нисам то урадио сутрадан, нити неколико дана касније, нити сам звао амбасадоре страних земаља. То сам урадио исто вече, када сам честитао покојном градоначелнику (Ненаду) Богдановићу. То је било 2004 - одговорио је Вучић.

Говорећи о изградњи у престоници Србије , Вучић је рекао да у Београду има 502 градилишта, иако грађевинска сезона још није почела и да се сада ради све што се 70 година није радило.

На питање када ће почети обештећење грађана за одузету имовину према Закону о реституцији, Вучић је напоменуо да са тим законом има пуно проблема.

- Да нисмо довољно брзи, нисмо - додао је премијер.

 

Можете ли да обећате да ће овде бити мир?

 

- Ја могу да обећам да ћу да се борим. Да ли је ситуација у БиХ ружичаста? Није. Да ли су наши грађани на КиМ угрожени? Јесу! Борићу се свим срцем, знањем и трудом да сачувамо мир. Никога нећу да купујем лажним обећањима. Србија мора јачати оружане снаге и има спремну војску, превентивно. То не значи да се спремамо за сукобе, то значи да смо спремни да одвратимо свакога ко мисли да је Србија лака мета. Кад сам постао министар одбране, имали смо један авион типа "миг 29", а ускоро ћемо имати 10 таквих - истакао је Вучић указавши поново на турбулентну ситуацију у региону.

- Разговараћу и са Албанцима и са Бошњацима. Мислим да је кључ мира у разговору са Бошњацима. Ићи ћу у Сарајево, шта да радим... Боље да сто година причамо, него да један дан ратујемо - нагласио је премијер Србије одговарајући на питање да ли може да обећа да ће сачувати мир.

Радићемо и чуваћемо мир - истакао је премијер.

Вучић је позвао симпатизере СНС да никада ништа лоше не говоре о Дуди Ивковићу:

"Ми против легенди Србије никада ништа лоше нећемо да говоримо! У томе је разлика између нас и њих! Немојте да вређате Дуду Ивковића, без обзира на то шта он прича о мени."

Говорећи о пројекту Београда на води, Вучић је навео да ће прве зграде бити готове већ у марту следеће године, указавши на велики квалитет градње.

 

Очистили смо 800 тоалета

 

Један од гледалаца се пожалио да на трафици и у кафани не добија фискалне рачуне, а Вучић му је одговорио: "Када одете у кафану, оно танко је фискални рачун, а оно што нема ознаку "четири с" је фалсификат. Украли су од вас и од нас и од своје деце. Нису платили порез, а од тог новца ми финансирамо школе. Очистили смо 800 тоалета. Говорили су ми да сам премијер за тоалете, а то сам могао тек када смо почели да наплаћујемо ПДВ".

Имамо проблема са правосудним системом, да имамо неку могућност као извршна власт мислим да би било боље, казао је Вучић и најавио да ће ускоро бити потписан уговор за градњу метроа и да ће прва линија ићи од Аде Хује до Макишког поља, а друга линија од Устаничке до Меркатора.

 

Само Кинези могу да приватизују РТБ Бор

 

Када је реч о приватизацији Рударско-топионичарског басена (РТБ) Бор, Вучић је рекао да разговори још нису завршени, те да басен могу да приватизују само Кинези. РТБ данас плаћа струју и гас за јануар и фебруар, али није плаћао раније и то се не може десити поново и зато треба да иде у приватизацију што пре.

- Ако то успемо да решимо, сви остали проблеми су у односу на тај, мачји кашаљ - рекао је Вучић и додао да ће држава решити Петрохемију, која има на рачуну 60 милиона евра, као и МСК и Азотару.

Вучић је грађанима Србије поручио да мирно окончају ову кампању, која траје већ шест месеци.

- Нећемо дозволити нестабилност, пуцњаву и немире, као што неки најављују, они ће бити део политичке прошлости. Позивам их да гласају за будућност, а не за прошлост - рекао је премијер Србије.