Вести

Вучић: Нећу дозволити линч у Србији

Линч у Србији никад више неће бити дозвољен, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић у одговору на претње из редова опозиционих кандидата и додао да то лично гарантује грађанима Србије.

Србија је мирна земља, земља доброг, одговорног и поштеног народа, који хоће да живи и ради, а не да линчује, рекао је Вучић на предизборном митингу у Чачку и истакао да је довољно "чврст, одлучан и храбрији од свих да им не дозволи да се икада више у нашој земљи понови линч''.

Вучић је рекао да се на вређање, "премеравање" и увреде више не осврће, али да су претње попут оних о "пуцању као у Македонији" и "вешању о бандере" опасне јер говоре о томе да су неки спремни и на дестабилизацију земље зарад власти.

Чуо је, каже, и оно што је мислио да никада више неће чути:

"Ноћас су ме подсетили на нешто што сам мислио да никоме неће више пасти на памет. Сећате се линчовања Милановића и Комракова испред РТС-а, када лежи човек од 65 година, а њих 10-20 магараца га шутира и убија. Један од њих је рекао "враћа се време за шамарчине", баш онако као што су радили", навео је Вучић и истакао:

"Линч у Србији никоме никада неће бити дозвољен, нећу да мерим кога и колико. Када кажем тако, онда то значи да гарантујем да се тако нешто неће десити".

Навео је и да је чуо из публике на митингу повик "имамо и ми руке" и нагласио:

"Само то нећемо. Нећемо ми ни руком, нити било чим на њих, нећемо дозволити да нам дестабилизују земљу".

На "програм" досовских кандидата, који се, како је рекао, заснива на вешању и пуцању, он одговара програмом пута у будућност, за пристојну и нормалну Србију.

"Наша политика је снажна и економски јака Србија, што значи и политички јака и војно јака, која уме да заштити српски народ где год да живи", рекао је Вучић и додао: "Да будемо успешни, да се радујемо победама и да победе сматрамо нормалним".

"Да извучемо поуке и никада више лоше да не поновимо, да запамтимо шта је било добро и то да још поправимо" рекао је Александар Вучић.

За своје против кандидате је рекао да само причају и понављају - ми ћемо да повећамо пензије, плате, народ тешко живи....

"Као да ми не знамо да народ тешко живи. А, шта су нам то оставили, можда Мерцедес и БМW, па ми то уништили? Па ништа нам нису ни оставили", рекао је.

За разлику од њих, подсетио је, обезбедили смо ових дана 300 нових радних места у Чачку, у новој фабрици у Лебану, погонима и фабрикама у Лесковцу, а биће, каже, и у Житорађи, Грделици, у Златиборском округу...

Најавио је подстицање производње домаћих малих и средњих предузећа, попут чувене линије Марушка модних "аксесоара", ешарпе и кравате које су видели многи државници, јер их им је поклањао, као што је немачкој канцеларки Ангели Меркел поклонио Марушка ешарпу, уз поруку да је то "чачански квалитет".

"Носио сам и наше јабуке и шљиве, како коме...", рекао је.

Према његовим речима, значајно је што по први пут остварујемо суфицит у трговини са свим земљама окружења.

Ако наставимо овако имаћемо више новца у каси.

"Тај новац не волим да трошим на глупости, али волим да га трошим на субвенције фабрикама, на градњу аутопутева, а не на куповину бирачке воље", рекао је Вучић.

Најавио је и повећање минималца, као и плата и пензија, завршавају се и раде коридори, како аутопутеви, тако и железнички, регионални и други путеви...

"Имамо много тога што је предност Србије", подвукао је Вучић, укључујући и политику за коју су говорили да није могућа, а то је политика евроинтеграција, чувања добрих односа са свима и политика неувођења санкција Русији.

Он је указао да је покривеност увоза извозом била 56 одсто, а сада је рекордна, односно 78 одсто и додао да је то резултат такве политике владе.

"Нама је потребна паметна и озбиљна политика, а не бусање у прса", приметио је и додао да је таква политика довела и до тога да су, на пример, председник Србије и он после 30 и 40 година у Србију довели премијера и председника Кине.

Како је рекао, састајао се и са немачком канцеларком девет пута, а за неки дан ће и десети, а исто тако и са председником Руске Федерације Владимиром Путином - до сада девет пута и опет, за неколко дана, и десети пут.

"Не говори то о мени. То говори о нама, о Србији, о другачијој позицији, о томе да нас људи више поштују, цене и брину о вашој речи", уверен је.

Србија је очувала самосталност и независност, не одлучују о нама више амбасадори.

Вучић је рекао да ће о будућности Србије, као и до сада, одлучити грађани Србије:

"Како одлучите 2. априла, тако ће бити. Али, не гласајте за оне у чије име ће други одлучивати о нама", закључио је Вучић.