Вести

Вучић са Хелмутом Колом и немачким инвеститорима

БЕРЛИН/БЕОГРАД - Први потпредседник Владе Александар Вучић састао се у Немачкој са бившим канцеларом Хелмутом Колом са којим је разговарао о путу Србије ка Европској унији и њеном економском опоравку, а Кол је истакао да посебно цени улогу коју Србија има у политичкој стабилности региона.

Вучић је посебно нагласио значајну улогу немачких инвеститора у Србији и изразио уверење да ће Немачка још снажније подржати Србију у остваривању њених европских циљева, саопштио је Кабинет потпредседника владе.

Хелмут Кол је истакао да подржава политичку стабилност целог балканског региона, а да посебно цени улогу коју Србија има у томе. Састанку је присуствовао и Филип Мисфелдер, спољнополитички известилац фракције ЦДУ-ЦСУ странке канцеларке Ангеле Меркел.

Хелмут Кол је ушао у историју Европе XX века као премијер са најдужим стажом, пошто је на челу немачке владе био пуних 16 година. Кола називају и оцем немачког јединства, с обзиром на то да је за време његовог мандата Немачка поново уједињена. 

Бивши немачки канцелар заслужан је и за нову етапу уједињења земаља Европе и стварање Европске уније.

У току поподнева Вучић се у Манхајму састао и са потенцијалним инвеститорима, представницима компаније БАСФ, са којима је разговарао о могућим улагањима у Србију, наведено је у саопштењу.

БАСФ је водећа компанија у свету у производњи хемикалија. Запошљава 112.000 радника у 80 земаља света. 

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је његов данашњи сусрет са бившим немачким канцеларом Хелмутом Колом показао другачији однос Немаца према Србији и да су тим сусретом широм отворена врата нашој земљи.

"За мене лично је то био важан сусрет и мислим да је то велики и важан сигнал за Србију, јер до Хелмута Кола није лако ни доћи. Мислим да је важно, јер је то показало другачији однос Немаца", рекао је Вучић вечерас гостујући на бијељинској ТВ БН.

Вицепремијер је истакао да је са Колом разговарао и о европском путу Србије, шта нам је чинити у будућности, али да је он њега тражио и више других савета.

"Причали смо и о односима Србије и Немачке и приступу Србије ЕУ, али и о стабилности региона Балкана", рекао је Вучић и додао да је са Колом разговарао и о томе колико је важно да се очува стабилност у региону.

Вучић се у Мајнхајму састао и са генералним директором фабрике БАСФ за целу Европу Хартвигом Михелсом.

Извор: http://www.sns.org.rs