Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЈОШ СНАЖНИЈЕ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија, упркос бројевима из истраживања о расположењу грађана према Европској унији, наставити европски пут и бити снажније на европском путу.

Председник Вучић је, у обраћању грађанима како је навео, у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, рекао да је од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду, шта нас очекује, о нашим потезима, одлукама и како и на који начин би требало да се поставимо према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подељено, како је рекао у десет тачака, била је европски пут.

Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсетио је да је према последњим истраживањима јавног мњења, која су недвосмислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС по први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у Европску унију - 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

"Као председник Србије, а верујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазимо јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу упркос свим бројевима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

"Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени пре свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом где је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбедити стабилност и сигурност", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је скренуо пажњу да обично заборавимо када то прође, да смо били суочени и са корона вирусом две године, а и даље имамо проблеме са том опаком болешћу, да у наше време присуствујемо, да ли ће га неко звати Трећим светским ратом, а несумњиво светском, а не регионалном или локалном сукобу како би неки желели да га представе.

 

Европска унија највећи економски партнер, боримо се за своје интересе

Председник Вучић је, образлажући разлоге због којих ће Србија снажније бити на европском путу, истакао да је највећи део инвестиција у Србији из Европске уније, уз огроман ниво трговинске размене за Унијом и њеним чланицама, додајући да иако се чини да се неретко суочавамо са неправдом, у међународним односима нема љубави, а правде још мање.

Председник Вучић је изнео податак да је трговинска размена Србије са Европском унијом око 60,2 одсто, односно око 30,8 милијарди евра, укупно, при чему је само трговинска размена са једном чланицом, Немачком на нивоу од 13 процената.

Такође, подсетио је да је 300.000 људи у Србији директно или индиректно запослено у компанијама, или услужним и финансијским центрима који припадају земљама чланицама Европске уније.

Истовремено, највећи део инвестиција у Србију, долази из ЕУ - прошле године 1,93 милијарде евра, а претпрошле 1,84 милијарди евра, што је, како је рекао председник Вучић, више него што су имале многе земље из Европске уније, попут Бугарске или Хрватске, или је на том нивоу.

"Кажем ово зато што разумем зашто је део људи љут. Љути су јер Европску унију доживљавају као некога ко сваког дана врши притисак због Косова и Метохије или по питању санкција (Русији), па понекад не желимо да видимо рационалне аргументе", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић је констатовао да томе доприноси и то што у Србији вест о изградњи ауто-пута кроз Топлицу, од Ниша до Приштине и Грачанице, који држава ради са Европском унијом, траје пола дана, а вест о прузи Београд - Ниш, па до Прешева или Димитровграда, пројекту на којем је, такође, ЕУ партнер, можда један дан, иако то решава вишедеценијске проблеме у том делу земље.

"Осетио сам и на својој кожи, добио сам хиљаде порука пред обраћање шта и како да кажем, јер сваки Србин боље од мене зна каква би политика Србије требало да буде, јер су они били на свим састанцима, а не ја… То је природно, да више верујемо емоцијама, него ли бројевима и чињеницама", рекао је председник Вучић.

Тачно је, истиче, да се неретко суочавамо са стварима које нису увек праведне, али у међународним односима не постоји љубав, а правде - још мање.

"Морамо да водимо рачуна о нашим интересима, нашој и будућности наше деце", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће се наставити са реформама, додајући да је добра вест да су Репортери без граница боље оценили стање у Србији, јер је важно да се настави са позитивним помацима, у реформи владавине права, успостављању независног правосуђа, самосталног тужилаштва, успостављању јаснијих и бољих демократских правила игре и већем поштовању на политичкој сцени.

"Зато је моја порука данас да је Србија на ЕУ путу, снажније него раније ћемо ићи тим путем и борити се за место Србије у породици европских народа", рекао је председник Вучић.

 

Због интереса Русије у Украјини, Србија је под великим притиском

Председник Вучић је рекао да из западних земаља готово нико не говори о нормализацији односа са Приштином, већ искључиво о међусобном признању, како би председнику Русије Владимиру Путину избили аргумете о признању ДНР и ЛНД у Украјини.

"Наша ситуација је промењена на горе и после изјава председника Руске Федерације Вадимира Путина, не зато што је он имао посебну намеру да наштети Србији, већ је косовско-метохијско питање поставио на другачији начин, у заштиту руских интереса", навео је председник Вучић уз констатацију да је после тога, захваљујући реакцији западног света позиција Србије постала тежа.

Подсетио је да је Путин то изјавио 26. априла у разговору са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом о Украјини и цитирао тај разговор.

"Господине генерални скеретару, што се тиче инвазије добро сам упућен у документе међународног суда о ситуацији на Косову. У ствари и сам сам их читао. Добро се сећам одлуке Међународног суда у којој се каже да када испуњава своје право на самоопредељење територија у оквиру било које државе не мора да тражи дозволу од централне владе државе да би прогласила свој суверенитет. То је била пресуда о Косову, тако је одлучио Међународни суд и сви су то подржали", цитирао је председник Вучић Путинове речи упућене Гутерешу.

Наставио је да је руски председник рекао како је лично прочитао све коментаре политичких, правосудних и административних органа у Сједињеним државама и Европи и да су сви подржали ту одлуку суда.

"Ако је тако, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република могу да уживају исто прево, без тражења дозволе централне владе Украјине и да прогласе свој суверенитет, пошто је преседан створен. Да ли је то тако? Да ли се слажете са овим", цитира председник Вучић Путинове речи Гутерешу.

Потом је пренео даљи ток дијалога у коме Гутереш каже Путину: "Уједињене нације нису признале Косово, зар не?", а Путин одговара:

"Да наравно, али суд јесте. Ако постоји преседан, републике Донбдса могу да учине исто. То су они урадили, а ми смо имали право да их признамо као независне државе. Многе земље широм света су то урадиле, укључујући наше западне противнике са Косовом. Многе државе су признале Косово, чињеница је да су многе земље признале Косово као назависну државу. Исто смо урадили са републикама Донбаса. Након тога су тражили од нас да им пружимо војну помоћ да се обрачунају са државом која је покренула војну операцију против њих. Имали смо право да то урадимо у потпуности у складу са поглављем 7, чланим 51 Повеље УН", завршио је председник Вучић цитат овог разговора.

Председник Вучић је објаснио да је Путин, желећи да заштити руске интересе нашао политичко-правни основ за упад у Украјину, који штити одлукама Међународног суда правде и правно-политичким преседанима које су већ починиле западне земље на територији некадашње Савезне репубике Југославије, односно Србије.

Председник Вучић је навео да је 8. октобра 2008. године Генерална скупштина УН на предлог Србије усвојила резолуцију А-РИС-63-3 којим је од Међународног суда правде затражила да да саветодавно мишљење.

"Питање које је Генерална скупштина поставила Међународном суду на предлог Србије гласи "Да ли је једнострана декларација о независности привремених институција самоуправе Косова у складу са Међународним правом’“, цитирао је Вучић.

Додао је да је Међународни суд већином гласова од 10 према четири стао на становиште да „једнострана декларација о незавинсоти није противна међународном праву“.

Прецизирао је да је то одлука на коју се позивају Путин, Аљбин Курти, сви Албанци и многе Западне земље.

"На то су се позивали до јуче. Овде је битно истаћи да је Међународни суд у Хагу искористио пропуст тадашњих власти у формулисању питања. Требало је поставити питање ’Да ли је једностраним проглашењем независности, Косово формирано као независна држава?’“ рекао је председник Вучић и додао да би тада одговор свакако био негативан.

Председник Вучић  је приметио да Међународни суд правде није установио да је једнострано проглашење независности у складу са међународним правом, већ да није у супротности са њим.

"Наиме, суд је пошао од тога да аутори Декларације о проглашењу незавинсоти нису деловали као институције привремене самоуправе, већ као група која је деловала ван институционалног оквира формираног Резолуцијом 1244 и Уставнимоквиром УНМИК-а, тако да шта год они доносили као ванинституционални ентите, међународно право не забрањује", рекао је председник Вучић и закључио да смо тиме сами допринели свом проблему.

Заључио је да се сада због светског сукоба у коме се жели потпуни обрачун са председником Русије Владимиром Путином и Русијом догађа да, шта год говорили на Западу, знају да та тврдња о правно-политичком преседану који је направљен 2010. године није наивна.

"Путин, бранећи своје поилитичко-правне потезе, је повукао аргумент који није лаган. И без обзира на то што ће на Западу рећи да није исто, а и ми ћемо рећи да није исто, Путин ће им рећи да је на Криму спроведен референдум и да ће бити спроведен у Доњецку и Луганску ако треба и у Харсону и Запорожју, а да Косово чак ни реферндум није имало“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на аргументе за признање Косова о наводном спречавању геноцида и етничког чишћења на Косову.

"Путин каже да је спречавање геноцида и у Донбасу и да и он спречава хуманитарну катастрофу. И пошто се дешава то да они разумеју да Путин излази са аргументацијом која свакао није слаба, а ни једни ни други наравно нису водили никада рачуна о Србији, већ се то тиче њихових међусобних сукоба, сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад, да би ускратио тај аргумент Путину, тражити да Србије брзо иде ка признању независности Косова, да би могли да кажу Путину да није исти случај", истакао је Вучић.

Објаснио је да у тим околностима више не би постојао правни преседан и не би био ни сличан, а камоли исти случај.

"И зато ћемо се ми налазити под најтежим притисцима сада, да би они рекли да Косово није слично свему ономе што се дешава на територији Украјине. И зато ће тема Косова бити најдоминантнија за нас у наредном периоду. И одмах да вам кажем, сви европски лидери су ми рекли да је Путин у њиховим међусобни разговорима инситирао на случају Косово. То не значи да ће Русија да призна Косово. Уопште не мислим да је то у питању, неће нити мислим да ће. Не знам шта по том питању да се деси, осим што ћемо ми бити под великим притиском да Путин не би могао да користи аргументацију Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да то постаје несносно, јер само мали број земаља говори о дијалогу, а сви други искључиво о међусобном признању.

Говорећи о сусрету са Куртијем и делегацијом из Приштине у Берлину, председник Вучић је је рекао да је албанска страна одбила да се сагласи са било каквим заједничким саопштењем после састанка.

 

Када Приштина прекрши Вашингтонски споразум наш одговор ће бити снажан

Председник Вучић рекао је да ће одговор Србије оног дана када Косово поднесе званични захтев за пријем у Савет Европе и прекрши Вашингтонски споразум бити снажан и озбиљан.

"Наше је да чувамо и штитимо своју земљу и Устав. Наш одговор биће снажнији него што мисле. Неће се тицати саопштења и оружја, већ дипломатске офанзиве и политике, ничега другог, али показаћемо зубе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Приштина обавестила да жели улазак у међународне институције као што је Савет Европе, што је Немачка подржала као и питање даљег признавања.

"Ми не можемо да пуцамо себи у ногу, али о нашој реакцији ће се рационално одлућивати у парламенту. То није скривање од одговорности, јер ћу рећи шта мислим", рекао је председник Вучић указујући да ће Србија одговорити првог дана са званичним захтевом Приштине и када прекрше Вашингтонски споразум.

Тог дана ћемо показати одговор суверене Србије у складу са Уставом, и крећемо у даљи рад на повлаћењу признања тзв Косова, рекао је председник Вучић.

"Наша позиција недовољно је снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ а немамо коме да кажемо ништа по питању Косова и Метохије јер су сви на другој страни", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема више ни говора о асоцијацији српских општина јер Албанци кажу да их то не интересује.

"Европљани ће рећи да се све учини, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму", истакао је председник Вучић и указао да неће да разговарају о ономе због чега је тај споразум направљен.

То није од јуће, већ месецима годинама, рекао је председник Вучић подсећајући на том да је Хашим Тачи потписао обавезу према НАТО да се КБС неће појављивати на северу Косова, без сагласности четири градоначелника и НАТО-а.

А они су и јуче били у Северној Митровици, што показују снимци иако немају шта да траже и немају право на то.

"Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изазвали српску реакцију и оптужили Србе", рекао је председник Вучић одбацујући оптужбе Приштине о базама у копненој зони безбедности и да ће Срби да нападну Косово, јер оне тамо постоје 23 године.

"Нема одговора, свакодневно провоцирају, бас их брига, ови снимци су од јуче", рекао је и председник Вучић показујући снимке из северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике српског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.

 

Биће веће плате и пензије, пензије морају да прате плате

Председник Вучић најавио је да ће, уколико не буде већих проблема у наредном периоду, бити повећања плата и пензија, додајући да ће од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке тражити "померање" швајцарске формуле за израчунавање пензије у кризним временима.

"Нећемо мењати швајцарску формулу, али тражићемо од ММФ-а и Светске банке значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, у наредне две године, да бисмо пензионерима могли да помогнемо да повећање пензија у потпуности прати повећање плата", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће се, уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи на значајније повећање пензија и плата.

"Али ће пензије морати да прате плате, да не би пензионери били закинути", рекао је председник Вучић.

 

Нова енергетска политика, модерно образовање...

Председник Вучић истакао је да је један од кључних реформских задатака пред Србијом нова енергетска политика.

Председник Вучић је, у свом обраћању, у тачки посвећеној кључним реформским задацима пред Србијом, пренео да је разговарао и замолио норвешког премијера да помогну саветима и знањем, да учествују у изради потпуно нове стратегије за енергетску политику.

"Мораће да буде много више обновљивих извора, морамо да будемо у стању да је примимо, а то значи да морамо да градимо реверзибилне електране. Такође, мораћемо да имамо право прече куповине за коришћење нашег ветра, али и за соларну енергију. Ако користите сунце и ветар у Србији, онда мора право на куповину имати наша земља, па онда извозите", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да предстоји и одлука да ли ћемо градити модуларне реакторе, додајући да је он апсолутно за, јер, указује, нису луди ни Французи, Британци, Бугари, Мађари и сви други који то користе.

"Они су паметни, а ми нисмо били увек довољно памети. Додворавање народу било је прече од реалне политике", констатовао је председник Вучић.

Указао је да је предвиђена и потпуна промена парадигме у образовању и науци. Према његовим речима мораће да се мења систем наставе, уведе професионални однос према настави, ђацима и студентима, и да је жеља да имамо најбоље светске школе.

Нагласио је, помињући приватне школе и универзитете, да, ако треба да узимамо скупе франшизе, није проблем, како нам не би служиле те установе само за добијање диплома, а онда када их заврше нико ништа не зна.

Најавио је и модерније и боље здравство, на чему се, како је рекао, ради заједно са једном западном компанијом.

Представио је предлог за Онколошки центар чија ће изградња и опремање коштати око 510 милиона евра - 340 милиона евра коштаће сама зграда, а 170 милиона евра опрема за борбу против рака.

"После кардиоваскуларних болести највише људи губимо од карцинома, око 24-25 одсто. Желимо да направимо у тој области центар који би био међу три највећа у целој Европи", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће у наредном годинама то бити остварено.

Пренео је да се кренуло у велике реформе, заједно са Данцима, на реформи хитне помоћи, базиране на скандинавском моделу.

"Важно је да одговор буде у року од осам минута, где год да се налазите у Србији. Имаћемо и најмодернија возила, обучене парамедике. Желим да направимо најефикаснији систем како функционише у Европи", објаснио је председник Вучић.

Рекао је да ће се даље улагати у дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције и да ће бити настављена сарадња са најразвијенијим земљама у тој области.

Пренео је да је извоз информационе комуникационе технологије порастао од 2012. године до данас седам пута, односно са 375 милиона на 2,6 милијарди евра.

Када је реч о борби против климатских промена и заштити животне средине, нагласио је да ће томе допринети нова енергетска политика, али и предузимање мера, о чему морају више да предузимају мере локалне самоуправе, кроз изградњу канализација, пречишћивача отпадних вода, спречевању дивљих депонија.

 

Пријава младих за 100 евра од 16. до 31. маја

Од 16. до 31. маја млади ће моћи да се пријаве за помоћ државе од 100 евра, која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна, изјавио је председник Вучић.

Говорећи о помоћи младима, председник Вучић је рекао ће држава морати да им понуди и боље образовање.

"Наше је да пружимо добро образовање, добро здравство и једнаку шансу да добију посао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да би требало да се повећају улагања у дуално образовање, у које је укључено 10.000 људи, те да тај систем мора да се прошири на универзитете, где је било отпора.

"То је наша компаративна предност у региону", додао је председник Вучић.

 

Влада да спреми додатне мере подстицаја рађања

Председник Вучић најавио је нацији да ће Влади Србије предложити да у следећем буџету припреми додатне мере за подстицање наталитета.

"Предложићу додатне мере за даљи подстицај породицама с децом, посебно самохраним мајкама, јер све ово што радимо нема никаквог смисла ако нема ко да нас наследи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да подстицајна мера помоћи куповине станова за породице с децом не иде баш сјајно, јер је само једно решење донето у Сомбору, а да се о још девет захтева одлучује.

"Зато молим жене да нам се јаве да добију до 20.000 евра, јер имамо празне станове за војску и полицију и мој предлог Ани Брнабић ће бити да их дамо по цени од 400 евра, 350 евра или по 300 евра по квадрату дамо сиротињи и радницима. Има 1.800 станова, да дамо људима у мањим местима који стварно немају где да живе", истакао је председник Вучић.

Додао је да ће држава настојати да им помогне дугорочним кредитима ако не буду имали новца, ни по тој ниској цени да их купе.

"Да нам не зјапи празно, јер због пораста стандарда немамо већи, него мањи наталитет. Тамо где можемо да помогнемо да Влада за следећи буџет припреми додатне мере за даљи подстицај породицама с децом, посебно самохраним мајкама, јер све ово што радимо никаквог смисла нема, ако нема ко да нас наследи", закључио је председник Вучић.

 

Обавезни војни рок од 90 дана, Србија војно неутрална

Председник Вучић предложио је враћање обавезног служења војног рока, који би трајао 90 дана, о чему ће одлуку на крају донети парламент, после широке јавне расправе.

"Мој предлог је да се размишља о томе да се уведе обавезни војни рок од 90 дана. Сваки мушкарац може да посвети својој земљи 90 дана, не годину нити шест месеци", рекао је председник Вучић.

Додао је да је на надлежним органима да покажу рачуницу колико би нас то коштало.

Председник Вучић је појаснио да се за обавезан војни рок залаже због тога што тиме мушкарци науче шта је држава, војска, родољубље, другачији је однос према послу, према обавезама, дисциплине.

"До тога да бисмо тиме оснажили пограничне градове. Јужно од Чачка имамо мало војника. Мислим да је то добар предлог, а на надлежнима војним органима и на парламенту је да то прихвати или одбије, после дуже расправе, за коју верујем да је пред нама", рекао је председник Вучић.

Замолио је надлежне у војсци да му не одговоре да нема довољно кадра за обуку, јер такав аргумент не жели да прихвати.

Председник Вучић је поновио да је Србија војно неутрална и остаће при том ставу, ако не буде већине за неку другу одлуку.

"Ја ћу подржавати војну неутралност Србије. Свуда око нас су НАТО земље, или је НАТО на неки начин присутан. Наша жеља је да будемо једина не-НАТО земља", рекао је председник Вучић.

 

Са мном нико не разговара језиком претњи

Председник Вучић истакао је да са њим, у вези придруживању санкцијама против Русије, нико не разговара језиком претњи, али у сваком разговору говоре шта очекују од Србије.

"Моје је да то поднесем док будем могао. Ако не будем могао, обавестићу грађане. Србија свакако има значајне проблеме са којима се суочава због неувођења санкција. Нема никакве дилеме. И при томе ми ништа не тражимо од Руса, то је цена наше политике", поручио је председник Вучић упитан за последице неувођења санкција.

Председник Вучић је рекао да сваког дана види последице, да сваког дана проверава бројке и с тим у вези пренео да је јутрос у државној каси било 155 милијарди, а вечерас 136,5 милијарди.

"Добро стојимо са тим. Гледам шта ове године морамо да враћамо на основу старих кредита, гледам шта са занављањем. Неувођење санкција има много негативне последице на многе ствари", додао је председник Вучић.

 

Србија не отима имовину

Председник Вучић изјавио је да Србија нема намеру да национализује руску имовину јер је то неморално и нефер.

"Србија није национализовала Русији ништа. Ми не отимамо имовину", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли Србија и Русија могу да се договоре о судбини НИС-а и ако то не могу да ли постоји шанса да руски, већински део буде национализован.

Председник Вучић је рекао да "мрзи отимање имовина" какво се дешавало у нашој земљи 1945. и 1946. 1947. године а због чега и данас испаштамо јер то мора да се врати кроз реституцију.

"Не због тога што морамо данас да враћамо већ зато што је то неморално, нефер и зато што се те ствари не раде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је запитао зар треба да одем у неку руску школу и да каже да је она наша као што су то урадили у пола земаља Европе?

"Не пада нам на памет, за сад немамо никаквих проблема, а ако се нешто догоди разговараћемо са руским партнерима како и на који начин да превазиђемо ситуацију. Србија мора да има нафту, бензин, за сад све тече у реду", рекао је председник Вучић.

 

Ако сам био с Kуртијем, од вечерас више нисам председник

Председник Вучић одбацио је поједине наводе да је током боравка у Берлину био на вечери са Аљбином Kуртијем, после званичног сусрета у присуству специјалног представника за дијалог Мирослава Лајчака.

"Ако сам био са Kуртијем, ја од вечерас нисам више председник Србије", категоричан је био председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је у Берлину имао званичну вечеру са Лајчаком и Kуртијем, са које је отишао у врло лошем расположењу, а да је после тог сусрета, око 22.45 стигао на вечеру, на којој је са њим била његова ћерка, Милица Вучић.

"Ако им се од Милице Вучић учинио Аљбин Kурти ја им честитам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да се никад није руковао са Kуртијем, што можда и није нормално, али никада нису пружили руку један другом, а камоли седели у кафани на некој вечери.

На вечери на којој је био, каже, било је још девет сведока, поред његове ћерке, ту су били и његови саветници, сарадници, људи из протокола.

"А ја не тражим да неко ко је безброј пута лагао каже да ће одустати од политике због још једне лажи, само молим да каже извини, не мени, мојој породици или Милици, већ јавности због тих лажи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако прокоментарисао твит председика Народне странке Вука Јеремића, који је написао да су "двојица истакнутих балканских политичара, након вечере са изаслаником ЕУ, отишли на пиво у бар у Берлину - као што и приличи пријатељима".

Председник Вучић је додао и да званичан сусрет са Kуртијем не жели да коментарише, јер није фер да говори о нечему што се завршило, а било је иза затворених врата.

 

Нафта и деривати јефтинији за 10 динара

Председник Вучић изјавио је да ће у Србији од вечерас цене нафте и нафтних деривата бити ниже 10 динара него ове недеље, а требало је да буду за динар више.

"Вратиће се дизел на 195 динара, бензин на 180 динар, на неким другим пумпама које се не снабдевају од наше нафте биће нешто више, али нигде не сме да пређе 197 динара и 202 динара", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је у обраћању грађанима, говорећи о ситуацији са енергентима, истакао да се суочавамо са великом кризом енергената у Европи и свету и подсетио да је мађарски премијер Виктор Орбан увођење санкција на руску нафту назвао бацањем атомске бомбе.

Председник Вучић је навео да Србија има одређене количине нафте на својој територији и навео да је то негде 800.000 тона на годишњем нивоу, а експлатациона права припадају нафтној индустрији Србије која је у већинском власништву Гаспромњефта, односно руском. Навео је да је управо зато тражио од представника руске компаније да спусте цене нафте и нафтних деривата, и дизела и бензина, да су они рачунали и полазили од цене на међународном тржишту.

"Замолио сам их да узму у обзир да 20 одсто нафте коју користе је нафта из Србије и да би било фер да та цена буде нижа и велепродајно и малопродајно", истакао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да то не користи као разлог да би напао некога јер његова земља тренутно није у доброј позицији, истичући да Србија остаје при закључцима Савета за националну безбедност док евентуално не буде приморана на другачије понашање, а да се за сада држи свога и своје политике, а како је истакао разлог је рационалан - ако узмете 800.000 тона нафте из Србије, то вас кошта 30 долара по барелу, а не 105 или 108, онда спустите цену грђанима Србије.

Председник Вучић је истакао да од вечерас од 8 сати цене бензина и дизела иду у рикверц, иако је цена нафте скочила на светском тржишту.

Навео је да је држава изгубила 36 милиона евра на акцизама у марту, а да су неки пријавили профит од 80 милиона евра и навео да је захвалан свим људима из НИС-а.

"И даље ћемо молити пријатеље из НИС-а да нас и даље подрже у намери да цене за грађане Србије буду прихватљивије, пошто за раст цена нафте нису криви они, Србија још мање, то је на светском нивоу, то нам је највише проузроковало инфлацију.

Kада је реч о шестом пакету санкција ЕУ Русији, председник Вучић је рекао да чекамо тај шести пакет да видимо шта нам је чинити, како ће то погодити треће земље. Навео је да смо раније имали 60 одсто ирачке нафте, 20 одсто руске и 20 одсто наше, а да смо у последњем месецу имали због цена 60 руске, 20 ирачке и 20 српске.

Нафту ћемо морати да имамо истакао је председник Вучић и изразио веровање да ћемо моћи да наставимо са руским партнерима тај посао.

Kада је реч о гасу, председник Вучић је рекао да крећемо у разговоре са Гаспромом и навео да смо 100 одсто зависни од руског гаса, додајући да ће тако бити најмање још две године. Оценио је да је добро што се појављује диверсификација и да смо увек спремни на то, да је то је лепо и лепо звучи, али је истакао да морамо да обезбедимо гас за наша предузећа и домаћинства.

Говорећи о цени гаса, навео је да смо до сада имали цену по 100 одсто нафтној формули, али за недовољне количине, али да није реално да то добијемо, додајући да би то било 320-325 долара за хиљаду кубних метара гаса. Ако би била примењена формула 20 одсто берза, 80 одсто нафтна формула цена би била 417 долара, 30 одсто берза - цена би била 482 долара, додајући да су то све изузетно пристојне цене за нас.

Председник Вучић је рекао да Србија у најбољој вери иде у те разговоре, да жели добар уговор за Србију и да ће га имати пре краја маја.

Kада је реч о електричној енергији, председник Вучић је истакао да имамо једна велики проблем а то је што не копамо довољно угља, наводећи да уз Грузију и Турску имамо најниже цене електичне енергије у Европи, што је ниже 4,5 пута него у Данској, Немачкој, 3,5 пута него у Белгији. Истакао је да имамо најнижу цену струје у региону и Европи, наводећи да су то званични подаци Евростата.

Пренео је грађанима да морамо да радимо реверзибилне елекране - Бистрица и Дердап 3, а да мора да се отвори расправа о малим модуларним нуклеарним рекаторима јер је то најјефтинија енергија.

Председник Вучић је истакао да ће Европу скупо коштати све ово око енергената, да ће скупо коштати и Србију.

Гледаћемо да се боримо за људе, али људи морају да разумеју да то постаје немогућа мисија и веома веома тешка ситуација, рекао је председник Вучић и поручио даће дати све од себе и да држава предузима све да би се та ситуација што више ублажила.

 

Много је Зеленских у региону, ја бих да чувамо мир

Председник Вучић изјавио је да, изгледа, има много "кандидата за Зеленског" у региону, додајући да он не жели да учествује у поделама, већ да је најважније да се сачува мир.

На питање да прокоментарише први наступ шефа дипломатије Црне Горе Ранка Kривокапића, који се "свео на нападе на Србију", јер је у амбасади Украјине поредио Црну Гору са Украјином, а Србију са Русијом, те да се нада да ће Србија "сазревати у спољној политици", председник Вучић је одговорио:

"Што се тиче Kривокапића и држања лекција Србији, ја им честитам на томе. Само нека наставе са том успешном политиком. То је само континуитет и ништа више".

Председник Вучић је рекао и да изгледа има много кандидата за Зеленског, јер би сви да буду Зеленски, и Kривокапић и Аљбин Kурти, а има их много и у БиХ.

Председник Вучић је истакао да би он радије да сачувамо мир, да не учествујемо у поделама "ко је ко" и "ко је шта", већ да се унапређују односи.

"Ако је то прва порука Србији. Од кога је - не чуди ме превише. Свака част, само нека наставе са том политиком", рекао је председник Вучић.

 

О Влади после заклетве, препуцавања ме не занимају

Председник Вучић изјавио је да ће се новом владом бавити када положи заклетву пред парламентом, додајући да га препуцавања појединаца у јавности о томе не занимају, јер има важнија посла, а и не воли саморекламирање.

"Што се тиче формирања владе, прво ћу морати да положим заклетву у скупштини, па да примим политичке странке, па тек онда да се бавимо тиме", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара бави ли се формирањем нове владе.

Што се тиче изражавања жеља и сукоба у јавности око тога ко хоће у владу, каже да то нити чита, нити гледа, јер га такве ствари не интересују, будући да земља има много проблема и мука.

"Имамо важне ствари пред нама, и мислим да те глупости никога не занимају. То самокандидовање, ко треба, ко не треба да уђе у владу, интересоваће људе после консултације са представницима политичких странака", рекао је председник Вучић.

Додао је да не разуме зашто поједини политичари воле о томе да причају, подсећајући да су његове уставне надлежности да предложи мандатара, што ће и учинити.

"А, погрешно рођен, зликовац, овакав и онакав, никада нисам волео саморекламирање. Волим када рад и резултати некога рекламирају", рекао је председник Вучић.

На тврдње из Странке слободе и правде да је економија у колапсу, Вучић је рекао да су то нетачне информације, да је стање економије веома добро и да грађани не треба да брину.

 

Стратешки пут у Европску унију не искључује националне интересе

Председник Вучић поручио је да Србија мора да настави свој европски пут и да без европских инвестиција и политичко правног оквира кроз који је пролазила не би могла да оствари успех и буде најбрже растућа економија у Европи и да то не значи да нећемо чувати своје националне и државне интересе, ни да ћемо да изгубимо своју самобитност, понос и достојанство.

Председник Вучић је позвао грађане да разумеју колико је за нас ЕУ важна и нагласио да он зна да што се одиграва у народу по питању односа према ЕУ, као и у странци коју води где су подељени на 36, 40 за и против ЕУ и поручио да нема проблем са тим ако људи у Народној скупштини желе да ми изгласају неповерење.

"Извињавам се онима које сам због тога разочарао", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да се претходних недеља борио заједно са другима храбро и прошао кроз многе непријатне ситуације да би заштитио политику Србије и указао да је Србија трећег дана сукоба у Украјини изашла са својом политиком према Украјини и да је не мења ни 73. дана сукоба.

"Упркос свему што се збива показало се да је наша политика промишљена, одговорна и са погледом у будућност", рекао је Вучић и указао да је увек најважније дали ће бити плата, пензија довољно хране и енергената.

Председник Вучић је додао да зна шта је у души грађана и разуме и поштује њихове емоције, али да му је посао да буде неко ко ће рационално да води земљу.

"Верујем да сам и за то добио поверење грађана Србије. Србија неће газити ни гасити пријатељства на истоку, не пада нам на памет да то чинимо. Не интересује ме која је сила притиска која долази, једино сила интереса Србије може да промени наш однос", поручио је Вучић и додао да је пред сваким у стању да понови шта је политика Србије.

Али да, како је рекао, људи у Србији морају да знају да је наш стратешки пут - пут у Европу.

"Ако нисмо у стању то да разумемо онда молим да кажете шта је алтернатива и да ћете сутра моћи да исплатити пензије и плате и имати раст најбржи у Европи. Лако је подилазити емоцијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је његово обраћање грађанима трајало дуго да би представио тежину ситуације, да гледа шта раде Немци и како представници других земаља упозоравају своје грађане.

"Ми се осећамо лагодно, а кризу нисмо осетили. Не значи да нећемо, а даћемо све од себе да је осетимо што мање", рекао је Вучић.

На питање новинара шта значи изјава да ће Србија снажније бити на европском путу и после разговора са Олафом Шолцом да Немачка види Србију у ЕУ и да ли је било неких обећања о уласку Вучић је рекао да је било и лепих и лоших порука.

Kаже да је била јасна порука Шолца о ЕУ, али и тешких порука о Kосову и Метохији и неким другим питањима, као што је украјинска криза.

"Не раздвајам поруке на лепе и лоше, лепо о европској будућности и било је охрабрујуће, али није лак посао и има много изазова са којима морамо да се суочимо", закључио је председник Вучић.

 

Неувођење санкције Русији утиче на финансије у Србији

Председник Вучић изјавио је да је висока цена коју Србија плаћа што није увела санкције Русији, те да се то одражава на финансијску ситуацију у земљи.

"Не можемо да се појавимо на отвореном тржишту капитала, нити смо НАТО нити земља ЕУ и нисмо увели санкције Русији. Ми не можемо да занављамо кредите. Ми смо успели да се мање задужимо од онога колико смо вратили кредита од почетка године - 188 милијарду смо вратили, а узели 181 милијарду смо узели. Дакле, нето смо позитивни", рекао је председник Вучић.

Стопа јавног дуга, према његовим речима, на данашњи дан износи 52,4 одсто.

Оценио је да су то изванредни резултати с обзиром на то да је, подсетио је, када је дошао на место председника Владе стопа јавног дуга у односу на БДП је била 78,4 одсто.

Сматра да је стање јавних финансија у земљи добро, те се захвалио грађанима Србије што је то тако "јер су веровали у своје руководство и у тешке мере које су преузете 2014. године".

Председник Вучић је рекао да велики проблем за нашу земљу, као и за земље региона, представља излазак на тржиште капитала и додао да је, уколико се погледају колико се задужују земље и које су увеле санкције Русији, новац поскупео.

"Хрватска 2,97, ако се не варам, Грчка 2,3. То су земље које би требало да се лако и јефтино задужују, а ми смо се до недавно задуживали по нешто више од један. Новац је страховито поскупео, референтне каматне стопе свуда скачу, у Британији се најављује рецесија због сукоба у Украјини, Амерички ФЕД подиже референтне стопе и ми смо подигли за 0,5 референтну каматну стопу", рекао је председник Вучић.

Када је реч о инфлацији он је истакао да је инфлација у марту била 9,1 одсто, те најавио да се за април очекује да инфлација буде 9,5 или 9,6 одсто.

Објаснио је да је ниво новчане масе у земљи повећан у укупној потрошњи, због помоћи од 20.000 динара пензионерима, 10.000 динара здравственим радницима и 10.000 динара просветним радницима.

"То је све повећавало новчану масу, те и ми једним делом од 1,5 одсто сносимо одговорност, а остало је све, нажалост, увезена инфлација. Ако погледате Балтичке земље код њих је између 13 и 19 одсто стопа инфлације у овом периоду, а реч је о много развијенијим земљама него што је наша", навео је председник Вучић.

Истакао је да је за Србију важно да у предстојећем периоду не повећава јавни дуг са једне стране, док је са друге стране приоритет да се не руши држава и пореска политика.

"Најлакше је спуштајте све порезе и укидајте све, само што ће да нам расте јавни дуг. Нећу да остављамо високу стопу јавног дуга нашој деци", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће користити све инструменте да наша земља никада не пређе 60 одсто јавног дуга.

Према његовим речима не сме да се повећава стопа јавног дуга, а смањује инфлација, смањују порези и укидају доприноси за здравство.

Упозорио је да се од нечега морају градити путеви и болнице, као и куповати лекови и вакцине, те закључио да укидања пореза неће бити.

"Док имам утицај на политику, користићу све инструменте да никада не пређемо 60 одсто стопе јавног дуга. Када читам разне предлоге, најежим се. Када кажу смањи ПДВ на ово, смањи ПДВ на оно. А од чега држава да живи? Од чега да градимо путеве. А сви хоће плату да добију на време. Стварно? А јел се питате како и одакле. Имам ја то и у породици. А пензија 100.000. Хоћеш на време? А да немамо фабрике. Ми држимо наше финансије захваљујући дисциплини. Нећу да улазим у разноразне пројекте", рекао је Вучић.

Поручио је да неће доћи до укидања пореза да би се додворило народу.

Подсетио је да је Влада донела одлуку да се ограничи цена основних животних намирница на још 60 дана, да је струја најефтинија у Европи, као и да се све ради да се обезбеди довољна количина енергената, те да држава спроводи све потребне мере, како би се олакшао живот грађанима у земљи.

Оценио је да је влади потребна подршка људи у смислу разумевања и заједништва.

Нагласио је да ниво инвестиција, у прва четири месеца, у Србији износи 744,7 милиона евра, што је 67 посто рекордних резултата од прошле године.

 

Нема суштинских промена када је НИС у питању

Председник Вучић рекао је да нема суштинских промена када је у питању власничка структура НИС-а.

На новинарско питање да ли је НИС продао шест посто удела у власништву, председник Вучић је рекао да то није у питању већ да је Гаспромњефт препустио удео Гаспрому.

"Нема суштинских промена већ је то зато што је Гаспромњефт био под санкцијама а Гаспром није", објаснио је председник Вучић.

Што се тиче НИС-а рекао је да Руси имају контролу са 56,15 посто, Србија је на 29,76, а ОТП банка 2,5, док су остало мањи акционари.

 

Раст у првом кварталу 4,3 одсто, рецесија не долази у обзир

Председник Вучић изјавио је да је раст Србије у првом кварталу 4,3 одсто и истакао да смо далеко од рецесије.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли би грађанима саветовао да "стегну каиш" пошто економски стручњаци најављују рецесију и кризу, рекао да је наша процена у овом тренутку да ћемо бити на +3,7 у другом кварталу, тако да рецесија не долази у обзир што се Србије тиче.

Председник Вучић је нагласио да су то добре вести и да је зато говорио о повећању плата и пензија.

Kада је реч о Kосову и Метохији, рекао је да нам је мали и све ужи маневарски простор, али да морамо да будемо озбиљни и говоримо о тешким ставрима, али да нема кукњаве него борба.

Одговарајући на питање у којој мери су значајни догађаји из прошлости да бисмо разумели садашњост и донели мудре одлуке за будућност, председник Вучић је рекао да много тога нисмо разумели и да чак и данас због емоција не доносимо увек стопроцентно рационалне одлуке, али је истакао да је његов посао да колико је могуће одлуке рационализује.

"Мислим да је било важно да људи чују много тога и да добију много информација из различитих области и да буду сигурни да ћемо се борити да Србија настави да сигурно плови у стабилном окружењу, мирном окружењу у будућности и да ћемо да радимо заједно", рекао је председник Вучић на крају обраћања грађанима.

Замолио је људе да разумеју тежину ситуације у којој се налазимо, тешкоће са којима се суочавамо и да бар по најважнијим питањима имамо заједнички и јединствен став јер само тако, како је истакао, "Србија може себе да сачува, себе да заштити и да иде напред".

 

Нису поскупеле кључне ствари

Председник Вучић изјавио је да ће се Србија борити да држи под контролом инфлацију, али не урушавајући фискални систем.

Председник Вучић је, одговарајући на питања новинара шта је у Србији све поскупело, рекао да су поскупеле различите ствари чим је инфлација 9 одсто, али је истакао да кључне ствари нису поскупеле и да се тиме чува социјални мир.

"Борићемо се да држимо под контролом инфлацију на сваки могући начин али не урушавајући наш филскални систем", рекао је Вучић.

Додао је да је најлакше смањити ПДВ, али је поставио питање шта ћемо да радимо за годину дана. Оценио је да људи који су добронамерни и фер то одлично разумеју.

Указао је да је нафта много поскупела и да она одређује све.

Констатовао је да је 729.000 људи из Србије за празнике било у инстранству, што је био највећи одлив нашег становништва за првомајске празнике икада и да су они могли да виде како су свуда скочиле цене.

Председник Вучић је објаснио да када поскупи нафта, поскупе сви прехрамбени производи и навео оправдан захтев Уније пекара, оцењујући га као коректан, јер губе новац на хлебу Сава, чија је цена ограничена на 46 динара.

"Ми смо им рекли, у неком тренутку ћемо дозволити на 49 динара, али још нисмо дозволили", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се боримо за све што можемо да задржимо и указао да је лако говорити и критиковати када је нека цена повећана а имате у току светски рат, додајући да нико за то неће окривити ситуацију у Украјини и да ће увек свима бити крив неко одавде, јер је то, како је истако, најлакше.

Како је рекао то није фер, али да зна да то тако иде и да је то цена коју морате да платите када се бавите политиком.

 

Реаговаћемо на провокације Приштине, али наш циљ је мир и стабилност

Председник Вучић је рекао да ће Србија увек реаговати на провокације Приштине, али да је наш циљ мир и стабилност, а не изазивање сукоба и рата.

Председник Вучић је, на питање новинара докле ће Србија да трпи провокације Приштине и да не реагује на провокације - избегавање дијалога, оптужбе да наша земља гомила војску на границама и захтев Приштине за убрзан улазак у Савет Европе и ЕУ, рекао да се на те провокације реагује.

"Ми на провокације Приштине реагујемо и реаговаћемо. Буду ли поднели захтев за чланство у Савету Европе ми ћемо да реагујемо и тог секунда ћете видети да ће бити нових земаља које повлаче признање Kосова", поручио је председник Вучић.

Додао је да он, као председник државе, нема шта да крије, те да се наша земља бори онако како може против свих напада и провокација.

Председник Вучић је подсетио да је свом народу обећао мир и стабилност, те поручио да рат и сукоби нису опција.

"Ја сам обећао једну ствар свима, али сам то пре свега обећао нашем народу, а то су мир и стабилност. Само ако Србија од неког буде брутално нападнута мораће да се брани, али ако причамо о ратовима ја не желим ни једној мајци да вратим дете у ковчегу", рекао је председник Вучић.

Сматра да су неки људи и медији од руско-украјинске кризе направили бизнис, те да се та ситуација прати као да се ради о ријалити програму.

"Имате људе и телевизије које су бизнис направиле од руско-украјинског сукоба, то се сада гледа више него Задруга или Парови или неки други ријалитији. Уживају у томе цео дан, а да ли бисте уживали да вам неко врати дете у ковчегу. Много је то опасна игра и ја тога да се играм нећу. Обећао сам народу мир и стабилност и даћу све да сачувам мир и стабилност", поручио је председник Вучић.

Закључио је да ће се због тога на сваку провокацију Приштине озбиљно и снажно реаговати.

На питање да ли је Путин који се као аргумент за Доњецк и Лугањск позвао на одлуку Међународног суда о независности Kосова, искористио непризнавање Kосова за своје интересе, председник Вучић је оценио да је такав приступ тој ситуацији антируска пропаганда.

"Мислим да претерујете и да је то сада антируска завера и не мислим да је то разлог. Он је човек искористио за своју земљу наратив за који мисли да му највише користи, то што нама то не одговара то је друга ствар. Ствари су просте као пасуљ. Осим што су се за нас додатно искомпликовале зато што је Запад схватио да ће то бити кључна аргументација коју ће Путин да користи у разговору са њима, јер једног дана мора да дође до неке Јалте", рекао је Вучић.

Сматра да ће до тога једног дана, "не тако скоро", свакако доћи и да ће то тада бити кључни аргумент за Русију.

Вучић је рекао и да је то што се то коси са интересима Србије ствар више силе и да "се звезде нису поклопиле како је требало".

Поручио је да Србија има свој народ и своју политику, те закључио да "иако смо мали и недовољно снажни, довољно смо јаки да чувамо свој образ и штитимо своју земљу", рекао је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС 1