Вести

Вучић: Србија остаје на европском путу и када напустим владу

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас члановима Радне групе Савета ЕУ за проширење и представницима Савета ЕУ и Европске комисије да је уверен да ће Србија и када он за месец, два или три напусти владу, остати чврсто на европском путу.

Вучић је на састанку у Београду рекао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, уз истовремено очување традиционалнo добрих односа са пријатељима са истока.

Оценио је да је присуство амбасадора ЦОЕЛА доказ привржености ЕУ процесу проширења, и пожелео да учесници скупа напусте Београд са јасним одговорима на сва њихова питања.

"Србија је на свом европском путу јер мислимо да припадамо том типу друштва и желели би да се придружимо земљама које верују у демократију, приватно предузетништво, људска права, иако знам да ће увек бити много замерки и захтева на наше понашање", казао је премијер.

Вучић је изразио наду и да ће бити очувана регионална стабилност на Западном Балкану, коју види као највећу препреку за будући економски развој и напредак.

"Инвестирали смо много напора да очувамо мир и стабилност, и наставићемо са том политиком, иако често није све до нас и надам се да ће и други бринути о њиховим политичким потезима на разуман начин, да ћемо имати већу извесност у региону", рекао је Вучић и истакао да регион види као нови извор европског раста.

Наводећи да су пред нама препреке нерешених политичких питања прошлости, премијер је рекао да регион може напредовати само ако се окренемо будућности.

Он је нагласио да је највише забринут због ситуације у БиХ, изразивши уверење да је Србија имала веома конструктивну улогу и да се нада да ће се између две земље завршити судске препирке, те да ће се што пре окренути заједничким пројектима.

Према његовим речима, постоји много великих идеја о новим железничким пругама, аутопутевима који ће повезивати земље и грађане, те допринети развоју економија.

Говорећи о економији протеклих година, Вучић је рекао да је Србија предузела много добрих ствари, бројне реформе којима је стабилизовала јавне финансије и буџет и смањила јавни сектор.

"Прошле године имали смо економски раст од 2,8 одсто, инфлација је износила 1,1 одсто, а општи дефицит 1,35 одсто, а по први пут од Другог светског рата без већих приватизација остварен је суфицит у државном буџету", објаснио је он.

Вучић је пренео да је почетком ове године дефицит био у висини од 235 милиона евра, да је суфицит у државном буџету 80 милиона евра, што показује да наша привреда расте, а да приходна страна покрива расходну.

Оценио је да Србија има мање проблеме него што имају многе земље ЕУ по питању дефицита и стопе привредног раста.

Подсетио је да међународне финансијске организације Србији за ову годину предвиђају раст од три одсто и додао да су очекивања српске владе да ће, пре свега због друге половине године, бити на 3,5 одсто.

Вучић је казао да ће Србија вредно радити на даљем унапређењу економске ситуације наредних година, јер, како подвлачи, само са растом већим од четири одсто можемо бити ближи земљама ЕУ.

Навео је да, истовремено, има ствари са којима није задовољан, указујући пре свега на неефикасност правосудног система.

"Надам се да ћемо уз велику подршку ЕУ бити у могућности да превазиђемо бројне проблеме у тој области. Ради се пре свега о правној безбедности инвестиција, јер желимо да привучемо што више улагања", нагласио је он.

Амбасадорима ЦОЕЛА он је пренео да 68 одсто трговинске размене Србија остварује са земљама ЕУ, а 20 одсто са државама региона, што јасно показује значај европског пута, јер, ако се има у виду да су земље региона на путу ка ЕУ, онда то значи да је 90 одсто трговинске размене повезано са тим путем.

Истакао је и да највећи инвеститори у Србији долазе из земаља ЕУ, као што су Немачка, Аустрија и Италија, али и све више скандинавске земље.

Такође је подсетио да се ниво размене са земљама региона остварује са суфицитом на нашој страни, што подвлачи даљи значај те сарадње.

Пред Србијом је, како истиче, пуно посла, али је најтежи део пута пређен.

Подсетио је да су недавно отворена два нова поглавља, од којих је једно затворено.

 

 

извор: Танјуг