Вести

Вучић: Уверен сам да Србија може да иде добрим путем

Не знам ко ће освојити већину док се избори не заврше, нити ко ће формирати владу. Истраживања су једно, а изборни резултати су сасвим нешто друго. У сваком случају, имам велику одговорност и жељу да много тога променим у нашој земљи. Знам да неће бити лако, напротив, али сам уверен да Србија може да иде добрим путем, бољим него што је ишла до сада - изјавио је у интервјуу за Данасову „Изборну грозницу“ Александар Вучић, лидер Српске напредне странке, коментаришући истраживања која показују да напредњаци освајају апсолутну већину у парламенту. Вучић сматра да је ова кампања била позитивнија и са здравијом атмосфером од претходне.

Биће у новој влади и нестраначких личности, До краја године нема повлачења солидарног пореза. Високи функционери СПС су ме нападали због Мирослава Мишковића. Уређујем таблоиде колико и Данас, а с вама се одавно нисам чуо.

* Опозиционе странке тврде да ћете, уколико СНС освоји већину, завести аутократију у Србији.

- Не разумем како је могуће да пре краја изборног процеса у коме тврде да побеђују кукају како ће неко да уведе аутократију. Од прве до последње, опозиционе странке су тражиле изборе, говорећи да је влада нелегитимна. Добили су прилику да покажу да је влада нелегитимна и то је суштина демократског процеса.

* Сумњају и да је кредит из Емирата још једна превара.

- Не разумем људе који не знају шта ће више да кажу о кредиту из Абу Дабија, јер је свима јасно колико је то повољно и добро, па ми поручују да сам спомињао три милијарде, а дошла је једна. Ђилас није донео ниједан кредит а да камата није бар три пута била већа. 

* ДС вам замера и претерана задуживање, јер то води ка банкротству.

- Земљу је пред банкрот управо довела та странка, разоривши све и направивши толики фискални дефицит који не може да се покрије. Задужили смо се да бисмо вратили милијарду и 50 милиона евра дуга које нам је ДС оставила на грбачи, а то су само камате. ДС је светски шампион у разарању Србије, али њихове критике ме не занимају, већ њихове претње и претње појединих екстремистичких организација украјинским, босанским и ко зна каквим сценаријом у Србији. То је нешто што им нећемо дозволити. Политичка стабилност је кључна ствар за напредак Србије.

* Шта ћете предузети ако дође до протеста?

- Сви демократски протести су дозвољени. Међутим, неће се десити да неко насиљем, убијањем и моткама преузима одговорност у друштву и држави. И то је све што могу да вам кажем.

* Када кажете „екстремистичке странке“, на које конкретно мислите?

- На многе странке које се кандидују на изборима, које би да руше од РТС до Скупштине Србије чим им се нешто не свиђа и зато што мисле да морају да добију неко место негде, иако то ни по чему не заслужују. Те странке тобоже и формално немају много везе са странком Драгана Ђиласа, али су им све речи исте. Понашање је апсолутно исто и никакве разлике између њих нема. 

* Често говорите о потреби стварања шире постизборне коалиције. Због чега вам је потребна? Да ли због промене Устава?

- Није она потребна због обављања неког техничког посла, већ зато што је неопходно да се направи шири консензус у друштву да би се тешке реформе спровеле у дело. Не мора да постоји шира коалиција, али мора да постоји шири договор како земља да функционише, јер сасвим сигурно да неће бити никаквих избора у наредне три године. То је период који мора да буде период стабилности, мира, тешких реформи, али после тога Србија мора да буде спремна за Европску унију, да буде економски јача и богатија.

* Које су то тешке реформе о којима говорите? 

- Под тим подразумевам доношење 21 закона до краја јуна, најкасније до 15. јула. Само те законе да донесемо па ћемо имати велике проблеме, а да не говорим да ћемо у држави морати додатно да штедимо, јер не можемо да трошимо оно што нисмо зарадили. Те приче које неки причају да није добра штедња су невероватне, јер не знам како да трошимо много више него што смо стекли.

* Већ сада запослени у здравству протестују због солидарног пореза.

- Имам разумевања за њихово незадовољство, али лично мислим да је то неодговорно понашање и под тим притиском нећемо да попустимо. До краја године сигурно нема повлачења солидарног пореза, из простог разлога што те паре нисмо зарадили.

* На чију подршку у спровођењу реформи рачунате? На Јовановића, Тадића, Дачића? 

- Не могу о томе да размишљам док се избори не заврше и док не видим резултате. Сада нећу да се бавим техником и математиком, већ суштином. А то је шири национални консензус око неопходности реформи и неопходности приступања Србије ЕУ и неопходности напретка српске економије. А то ко ће како у владу отом-потом. Биће у влади сигурно и људи који не припадају ниједној политичкој странци.

* Да ли вас Русија заиста притиска да Ивица Дачић поново буде део владе?

- Мене, моја Мирјана, није лако притискати и то је све што имам да кажем.

* Кажете да и неке странке из власти навијају за Мирослава Мишковића. На кога мислите?

- Зар је то тајна и нешто што људи не знају? Неки од њих су то радили деценијама, никада нису изговорили ниједну реч против њега. Уосталом, видели сте колико пута сам био нападнут од високих функционера. То није био случај са господином Дачићем, али су то чинили високи функционери његове странке који су штитили Мишковића или његове ближе сараднике, попут Драгана Ђурића.

* Како оцењујете критике да ће се борба против корупције завршити с Мишковићем, а да ће се сви остали тајкуни провући?

- Да ли то неко хоће да каже зашто се поступак не води против Влаховића? Па, нема доказа. Да ли поступке треба да води улица, политичке странке или надлежни органи? Сутра да се подигне оптужница против Миодрага Костића они би рекли да је намештено. Ни за једну оптужницу нису рекли да је оправдана. Само што ја нећу да дозволим да политичке странке и новине воде политичке поступке.

* Ипак, има ли истине да уређујете бар два таблоида?

- Уређујем те таблоиде исто колико и Данас. А из Данаса се ни са ким нисам чуо одавно, па ни са вама, иако смо се много чешће чули када сам био у опозицији. Али и то не због сопствене бахатости, већ због заузетости. То измишљају политичари због лоших резултата које имају.

* Најавили сте скорије хапшење Дарка Шарића. Да ли ће оно бити пре или после избора?

- Не могу да говорим о прецизном термину, али као што знате, ја никада не говорим напамет. Нека сазнања о томе где се господин Шарић налази имамо, али пошто то није на нашој територији, постоји безброј тешкоћа и треба видети како то да се обави.

* Мислите ли да је Мишковић заиста уложио 100 милиона евра, као што тврде таблоиди, у кампању против вас?

- Не мислим да је уложио 100 милиона евра, то је бесмислено, али да је уложио озбиљан новац и озбиљан труд - у то сам апсолутно сигуран. Уосталом, могли сте током кампање да видите како расте подршка Мишковићу. Прво се јавио Шутановац, па Стевановић из Крагујевца, па се јављао Ружић. Увек су се јављали потпредседници, зато што су те партије морале да докажу лојалност Мишковићу. Тачно видите како се сви полако уједињавају и како би врло лако постигли јединство само да им то математика дозвољава. 

* Прослава вашег рођендана у Нишу, постављањем стотина плаката, наишла је на низ критика и различитих поређења. Ваш коментар.

- Рођендан не славим, нити ме то занима и нисам баш схватио да је то било најважније питање на кугли земаљској. Интересантно ми је да за Данас није било занимљиво како су трошене паре Београђана за Булевар револуције, како су трошени милиони за контејнере, али вам је било интересантно то што је неко некоме честитао рођендан.

 

Извор: "Дневни лист Данас"